SJ.se med intranät landar på Adobe CQ5, EPiServer och Polopoly kastas ut

In Adobe AEM, Facebook Open Graph, Intranät, Java, Nyheter, Optimizely/Episerver, Polopoly Atex by MKSE.com Redaktion Martin Edenström12 Comments

Update: Nu är det officiellt att nya SJ.se byggs på Adobes nyförvärvade uppstickare Adobe CQ5 CMS. Samma java-CMS som även H&M valde för ett tag sedan. Därmed puttas Polopoly CMS 8 ut efter nästan ett decennium. SJ.se har under 2010 haft stora problem med nedtid pga. sitt CMS och bytet var efterlängtat.

http://biltmore.se/wp-content/uploads/2009/10/www.sj.se.png

– Vi sökte en modern lösning för att hantera och distribuera digitalt innehåll för alla SJ:s digitala kanaler, från intranätet och den externa webbplatsen till mobila och sociala kanaler. Vår utvärdering visar att Adobes publiceringslösning tillsammans med de analysverktyg från Adobe som vi redan använder för att mäta trafik och resultat av marknadskampanjer uppfyller kraven, säger Elisabeth Lindgren, kommunikationsdirektör på SJ AB.

En omfattande förstudie föregick valet. SJ vill med sin nya webbplattform skapa en bättre och mer personligt anpassad kundupplevelse och även bli snabbare i sitt agerande på nätet.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Iprospect går in på Clas Ohlson, nya tekniska plattformar

Den nya webbplatsen kommer att bli bättre integrerad med sociala kanaler som Facebook. Några riktiga integrationer mot Graph API finns på ritbordet.

SJ.se är Nordens största resesajt, med upp emot 100 000 unika besökare per dag. Hälften av SJ:s försäljning sker i dag via nätet. Målet är att öka andelen ytterligare.

Adobe CQ5 ska även bli ny bas för SJ:s intranät för de 4000 anställda. Intranätet låg tidigare på Polopoly, även EPiServer CMS har varit aktuellt för intranätet men har nu valts bort.

– Vi bygger nu framtidens SJ.se och våra interna kanaler på en gemensam webbplattform. För att genomföra det är det viktigt att ha verktyg som klarar både den tekniskt komplexa miljön kring vår e‑handel och samtidigt tillgodoser behoven hos en mycket krävande redaktion när det gäller användarvänlighet och inbyggd funktionalitet. Vi har sett att Adobe CQ5 uppfyller dessa krav, säger Alexander Cekic, projektledare på SJ som ansvarat för utredningen om den nya webbplattformen.

MKSE.com’s Martin Edenström har agerat expertkonsult vid CMS-utvärderingen som pågick vid årsksskiftet 2010-2011. Nuvarande webbyrå är Starsky MRM, Varierande svensk Adobe CQ5 javakompetens finns i spridda skurar hos bl a SapientNitro, Valtech (som globalt satsar på plattformen), Connecta (t ex managementkonsulter) och Avega group (projektledning). Mest närliggande CQ5-erfarenhet finns i London.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  150 utvecklare i 14 agila team har byggt om SJ.se bokningssystem

Kommentarer

 1. Varför CQ5? Har de tittat på hur de hanterar mobila enheter? inte direkt responsive, mobile first? Nej här ska man skapa en mobilversion av sidan, låter helt omodernt! Jag är inte imponerad av redaktörsgränssnittet, känns inte topp… 

 2. Pingback: Adobe CQ5 CMS – Project Management | Avega Group - Enterprise Web

 3.  https://en.twitter.com/#!/craigsmusings/status/149218033662038016 inte så omodernt. responsive eller mobilwebb, det är ingen jämförelse, titta på vilken typ av mobilwebb istället. känner tyvärr inte till om phonegap möjligheten i tweeten ovan är något bra mer än i teori.

 4. Ooops! Missat Logicas +30 st certifierande CQ5-konsulter, +60 st CQ5-produkspecialister och ytterligare +30 st redo Offshore att hugga in? Watch out!

 5. Pingback: Förhandsvisning Adobe CQ5 version 5.5 | Yttergren.com

 6. “De webbpubliceringssystem vi har vant oss vid
  räcker helt enkelt inte till längre. Inte för marknadschefer
  som har till uppgift att stärka företagets varumärke och
  bidra till lönsamheten i en tid när kraven både från
  ledningen och från kunderna aldrig har varit större. De duger
  heller inte för kunder som förväntar sig att få exakt
  rätt information i rätt tid oavsett om de använder en PC, en
  surfplatta eller en smart mobil. Vi har byggt vår avancerade
  CMS-lösning Adobe CQ 5.5 för att svara upp mot dessa utmaningar,
  så att vi kan erbjuda dagens digitala marknadsförare alla
  verktyg de behöver för att skapa personligt anpassade upplevelser
  för alla kanaler, för att bygga sina varumärken, skapa
  efterfrågan och nå ut till nya målgrupper”,
  säger Bernard Shafeie, senior solutions manager på Adobe i
  Sverige.

 7. Avega har inte ”bara” projektledning utan sitter nu även med kompetens inom frontend, test och krav som har gedigen CQ5 erfarenhet!

 8. Tycker att det är riktigt bra hur man kan göra en ”adaptive” site.. separat content för mobil/desktop men använda samma responsive template!

Leave a Comment