Swedish Project Review 2018: Enbart 16% av alla projekt är lyckade, agila projekt något bättre

In Kanban, Metodik, Nyheter, Pomodoro, RUP Vattenfall, Scrum, TDD, UML, XP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Redovisningskonsulterna KPMG har tillsammans med ledande projektorganisationen PMI Sweden levererat årets ”Swedish Project Review 2018” som bland annat sammanställer resultat från tusentals svenska IT- och digitalprojekt. Intressantast är givetvis att se hur totalsiffran kring antalet lyckade IT-projekt ser ut. Ett ämne vi sedan 2008 tittat på där siffror visat att enbart 28% av alla IT-projekt gick i mål på tid, kostnad och omfattning (Exido). Inte heller scrum och de agila projekten ledde till några större förbättringar. 7 av 10 agila projekt var att anses som misslyckade vid en mätning under 2011 (PMI Sweden).

Men 2018 Swedish Project Review har några ännu mer deprimerande siffror. Enbart ynka 16% av samtliga projekt är att anses som ”framgångsrika”.

Framgång definieras enligt KPMG och PMI som att projektet innehåller 80% av omfattning (scope, mer detaljerade som ”att 80% av projektfördelarna uppnås”) och att projektet även var på tid och budget. Det var ändå ett framsteg från år 2017 då enbart 15% av alla projekt ansågs framgångsrika. Det går att jämföra med siffrorna i den numera fyra år gamla Standish Chaos Report som sammanställde agila projekt. Där var 42% av de agila projekten lyckade, mot 14% av de traditionella vattenfallsbaserade på global basis.

Andrew Kallman, agil coach vid Softronic, ifrågasätter nu det logiska i att fortsätta jobba med metodik och processer som på sin höjd förbättrar kundernas mål och verksamhet med 0,5 – 1,0 % per år.

Intresserade av Adobe Experience Cloud?

Representanter från MKSE.com har ansvarat för strategiarbete samt upphandling åt kunder som SJ.se, Avanza.se och TeliaSonera. Kontakta oss.