TV4.se får nytt syfte, släpps med hypermodern UX, nya upphandlade Contentful konsulter

In Nyheter, Analys / Statistik, CDP, DMP, Contentful, CXM, Headless / Decoupled CMS, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Runt åtta år efter att SVT gjordes om helt till att bli mer av ren nyhetssajt väljer Telia Company/TV4-Gruppen och TV4.se att göra samma sak för huvudwebben i egna 10-milardersförvärvet. Förstasidan på TV4 är numera en renodlad nyhetstjänst som ska konkurrera med Aftonbladet.se och Expressen.se. Den nya chefen för .se Martin Ekelund är även sprillans ny in från Aftonbladet. Tjänsten ska vara starkt mobilanpassad med främst bild, rubrik samt en kort text. UX-undersökningar visar att det är det konsumenten 2021 efterfrågar. Användaren är troligtvis på språng och vill snabbt uppdatera sig, menar TV4. Den nya designen blir ett komplement till TV4 Play som är plattformen för den som vill se programmen. TV4:s nya programdirektör Viveka Hansson säger om det nya upplägget på TV4.se:

” – Det här är en strategiskt viktig förändring för att säkra vår nyhetsposition på alla plattformar. Det här är en första version av sajten som vi ska fortsätta utveckla framåt med användaren i fokus, och vi uppskattar alla synpunkter.”

Nyhetsinslagsklipp går i anslutning till artiklar att spela upp för de som känner för det. Innehållet ska fungerar platformar som iOS, Android, Apple TV, Samsung TV, Android TV och webb. Samt många fler. Sajten är en prestandamässig skalbar lösning byggd i AWS-molnet med en Contentful headless CMS. Det finns även frontendstöd från Node.js, GraphQL, React framework och Next.js. Ramverk inom gränssnitt som TV4 använt länge och numera bemästrar till stora delar inhouse för TV4 Play, tv4.se, C More, Telia Play och Fotbollskanalen. På senare år har teknikstacken även uppdaterats med ES6, Redux, TypeScript och Styled components. TV4 Play & C More är en helt HTML5-byggd spelare. Här vågar man skicka data till USA, Google GTM används för analys samt Hotjar och Linkpulse. För olika typer av mediaanalys används bl a AdvantEdge, comScore Dax och/eller Sesame (Orvesto konsument).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Sanity och Storyblok dominerar i G2 headless CMS genomgång

Utöver inhouse och TV4-Gruppen Medias digitalgäng, gamla TV4 Digitala Medier ska främst frilans användas. Nya UX-konsulter har hämtats in från bl a 50 man stora Black Lizzy i Stockholm. Black Lizzy grundades för fyra år sedan av One Agency-avhoppare och har fått in TietoEvry Avega-ledning i Dan Wallin som ny VD. TV4 jobbar även med bl a Valtech sedan ett decennium för en skalbar, framtidssäker och MACH/headless-utveckling av TV4 Play. Redan 2011 höll Per Åström från TV4 en dragning med Valtech med titeln ”Fart och Kontroll. Om att bygga en plattform för förändring” som bjöd på banbrytande tänk kring skalbarhet via molnet.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Valtech köper upp en tredje Salesforce-byrå