Viktiga funktioner i ert intranät 2011

In Featured, Intranät, Javascriptramverk, Nyheter by Martin Edenström13 Comments

Kristian Norling har inför årsbokslutet bidragit med en intressant lista över vilken funktionalitet alla årets pågående och kommande intranätprojekt ej bör glömma bort.

Han gör som många andra 2010 och väljer att fokusera på communityt och öppna standarder snarare än OTB-funktionalitet och allt för mycket brandat med CMS-produkttillverkarens namn. Dessutom kom så klart CMIS med på ett hörn.

Listan i sin helhet ser ut så här:

 • Open source, with a vital community, wide selection of plugins/add-ons and a good ecosystem of system integrators and developers.
 • 100% open standards support
 • CMIS for integration with existing file/image repositories (e.g. Alfresco)
 • HTML5 (esp. important for mobile access)
 • Dublin Core metadata, with custom extensibility
 • An excellent editor (or even better – a choice of editors)
 • Themes (so consistent branding can be achieved)
 • Out-of-the box accessibility
 • Atom built-in (publishing and subscription)
 • PubSubHubbub (for distribution)
 • Semantic web support (RDF, RDFa, Microformats) built-in or via plug-ins
 • Easy to integrate with Lucene/Solr search
 • Ability to create instances (new sites) with a different theme and set of plug-ins
 • All changes to an article/post should be logged (for traceability)
Fler artiklar om ämnet:  Förbättrad service med Blomsterlandets nya intranät

Nå, vilka CMS tycker ni lever upp till ovanstående då? Knappast SharePoint eller EPiServer väl. Men hårdmoddade Liferay eller Drupal 7 kanske.

Kommentarer

 1. Tobias Sjösten

  Rolig läsning för oss Drupalister. :) “Open source och väldigt aktivt community”, check. “Öppna standarder”, check. “CMIS-integration för bl.a. Alfresco”, check. “HTML5”, “valbar editor”, “branding med teman”; check, check, check.

  Drupal är en otroligt stark och flexibel plattform för intranät!

 2. Pingback: Tweets that mention Viktiga funktioner i ert intranät 2011 | Might Know Something Else -- Topsy.com

 3. Martin Edenström

  Cool Tobbe, men “HTML5” och kampanjsajt-kraven. Vad finns bland de 7100 modules där som passar en vanlig redaktörs krav? Har du några länkar?
  Mycket av ovanstående kommer det nog inom kort >komma< stöd för under året. På flera av CMS-plattformarna, annars är de sålda. Men kraven är allt mindre funktionella och allt mer baserade på standarder.

 4. Martin Edenström

  Exempel: Även om jag tvivlar på att användningen är/var överdrivet hög var väl en killerapp för säljarna när man via formulär i sitt CMS (t ex EPiServer CMS 5 med Interactive Scene el. denna http://world.episerver.com/Video/DevSummit/Building-Flash-integration-with-EPiServer-CMS-5/) kunde styra copy i en flash från CMS:et. Finns det något motsvarande som kunden kan trigga på kring HTML5 från Drupal CMS? Har inte sett det, det mesta jag sett implementerat idag verkar ligga “mer utanpå” i produktionen än så.

 5. OmständigaPowerPoints

  jo men episerver har svårt med listan ovan hans

 6. Hans Leijström

  bra webb handlar mer om kompetensen hos implementatören än om produkten. Det går att göra bra webbplatser, intranät och communities med såväl EPiServer som med Drupal, php eller .net, open source eller komersiella plattformar

 7. OmständigaPowerPoints

  då ska kunderna inte anlita getupdated-circuit då med er historia

 8. Tobias Sjösten

  Jag förstår inte helt vad du frågar efter. Men tips på moduler delar jag gärna med mig av:
  * CMIS (http://drupal.org/project/cmis) för integration med Alfresco.
  * WYSIWYG (http://drupal.org/project/cmis) ger redigering med editorerna CKEditor, FCKeditor, jWysiwyg, markItUp, NicEdit, openWYSIWYG, TinyMCE, Whizzywig, WYMeditor och YUI editor.
  * RDFa, t.ex. för att beskriva Dublin Core, finns inbyggt i Drupal 7. Jag är dock osäker på exakt status där. För Drupal 6 finns så klart minst en modul; RDF (http://drupal.org/project/rdf) och Dublin Core to CCK (http://drupal.org/project/dc2cck).
  * Views (http://drupal.org/project/views) ger Atom- och RSS-publicering.
  * Modulen Feeds (http://drupal.org/project/feeds) har utmärkt stöd för PubSubHubbub.
  * Solr (http://drupal.org/project/apachesolr) har blivit riktigt stort i Drupal-världen men det finns också implementationer för Lucene (http://drupal.org/project/luceneapi) och Sphinx (http://drupal.org/project/sphinx).

  Det var ett urval. Jag håller dock med dig om att funktioner känns mindre viktiga (det mesta finns i det flesta system) än ett robust stöd för öppna standarder och möjlighet till (standardiserad) integration. Ingen gillar barnen som inte lånar ut sina leksaker!

 9. OmständigaPowerPoints

  nej vi tyckte inte det var bra jobb som gjordes, det var därför vi drog

 10. Hans Leijström

  Det var tråkigt att höra då vi som arbetar på Circuit är mycket angelägna om att alla våra kunder ska vara nöjda med det som vi levererar. Då du kommenterar annonymt här på mkse vet jag inte vem du är varför jag skulle vara tacksam om du kan höra av dig till mig på 070-710 29 28 och berätta vad det var som du inte var nöjd med så hjälper du oss att bli ännu bättre. Tack på förhand.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.