Jonkoping.se på SiteVision med Findwise får ris och ros

In Nyheter, Offentlig sektor, Sitevision by MKSE.com Redaktion Martin Edenström12 Comments

Jönköpings kommun har i nya Jonkoping.se fått en kommunsida som sticker ut. Det är inte det sedvanliga SiteVision mallramverket som rullats ut utan en stortypsnittad variant med mer innovation.

Jönköping var tidigt ute och vågade bygga på nya SiteVision 3 beta. Projektet verkar pågått sedan april 2011 (!).

Sajten sägs vara uppbyggd på ”sökbaserad navigation” med hjälp av en söklösning från Findwise (som vi hör allt mer från under 2012). Det iscensätts med ett stort (och trevlig designat) sökfält i startsidans fokus (om än lite gömt i bakgrundsbilden).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Migrationsverket med Sitevision intranät gick "all in" på socialt stöd

Ett grepp kommunen inte är först med, redan 2007/2008 prövade Kalmar (EPiServer) samma sak.

Mer finns Google Translate för översättning, en mer eller mindre osynlig länk till Funkaportalens 87MB stora talande webb exe-fil, fixerad toppmeny, en startside-carousel (men puffarnas rubriker får inte plats! Det går knappt att läsa vad redaktörerna vill förmedla) och den smartare ”jonkoping.se i bokstavsordning”.

”Service för Jönköpingsbor” med illustrationer känns rätt för kommunen och nederkantens puffar i caroulse med olika fokusområden fungerar, även om navigationen är nästan osynlig.

En aningen trasig ”tyck till” leder till ett kontaktformulär samt fortsätter (?) på Facebook. Lite kaka på kaka. Dessutom erkänns att Facebook Page’n inte fungerat då den knappt använts av Jönköpingsborna.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Skiddestinationen handlar upp ny partner och innovativ, engagerande webb inför säsongen

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/425443_283138531750473_25584596_n.jpg

Sajten skulle ursprungligen varit responsive. Det verkar inte fått plats i första versionens backlog.

Gamla sidor har inte helgats. Många Google SERP pekar ingenstans just nu.

Tekniska lösningen tog Pulsen fram tillsammans med Jonkoping.se-inhouse resurser och formen stod Creuna för. Tyvärr känns det som slutprodukten inte itererats nog eller i rätt ordning inför lansering, medan grundkonceptet var bra.

Kommentarer

 1. Tack för uppmärksamheten!

  Du har naturligtvis rätt i att allt inte fått plats i backlogen till denna första release. Vi kände ändå att vi var klara nog att köra igång och öppna oss för interaktionen med användarna, vilket som du säger gett både ris och ros.

  Google börjar komma igång så smått med sin indexering. Det är ju alltid lite trixigt när man inte bara byter utseende utan även plattformar, struktur och i viss mån innehåll.

  Vi hoppas inom kort kunna släppa en mobilanpassning och arbetet med vår sök kommer väl aldrig att ta slut.

 2. Ah, skulle också säga att vi under hela projektet försökt vara öppna med vad vi gör. Vi har visat skisser, bollat tankar och idéer och låtit våra vänner på facebook under ett par veckor redan surfa runt på vår nya webb.

  Att gå live innan allt är perfekt är en del av det tänket. Det visar sig dock att en del vill vara anonyma i sina kommentarer och det är därför vi skapat ytterligare en väg (förutom facebook) för att lämna synpunkter (även om den sidan förstås kunde varit snyggare).

 3. Din sökning bed and breakfast gav 2 träffar

  1. Stadsbyggnadsnämndens kallelse (2012-04-19).pdf
  2. Stadsbyggnadsnämndens protokoll 2012-04-19.pdf

 4. Tja, det är inte speciellt svårt att välja sökord som genererar många träffar ;) Du kan förstås filtrera bort träffarna i dokument (drygt 1100 träffar på ordet utbildning) men vi behöver troligen sökoptimera vissa av våra sidor lite bättre. Det är något våra redaktörer fortfarande håller på att lära sig.

 5. Var inte så skoj utan javascript, tillgängligt ? 

 6. Nä det var det inte. Upptäckte då att translate taggarna använder http://beta.jonkoping.se/ som domän. Verkar dock fungera med javascript påslaget men utan javacript blir det helt fel.

 7.  vad hade ni för budget, vill du inte svara går det väl att kolla upp?

 8. Jag förväntar mig relevanta sökresultat direkt. Hur skulle det vara om det kom upp förslag på kompletterande eller närliggande sökfraser?

Leave a Comment