Kris på SvenskaFans.com – Hatade re-designen kan bli slutet

In Chatbots, Community, Facebook Pages, Microsoft .NET, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström5 Comments

Underskatta aldrig era contributers och framförallt inte ert community!

Inte bara MKSE.com toksågade buggiga, reklamtunga (flera heltäckande overlay utan tydlig nedstängningsknapp!) och mycket märkligt designade nya, SvenskaFans.com.

Användarna fullkomligt hatade vad de såg. Så pass mycket att de gick ut i strejk direkt.

Manchester United, Chelsea, Inter, Roma och ett tjugotal till klubbredaktioner på SvenskaFans har enats i total tystnad, Silenzio stampa. Inga små redaktioner. Läsarna kring dessa storklubbar torde stå för en mycket betydande del av besökarna och inte minst den tillhörande interaktiviteten på SvenskaFans.com. Annonsörer som EA, Bet365, Nickes, Betclic.com och BetFair har säkert noterat färre klick.

Stampen-sajten är, som namnet antyder, helt byggd av dess fans. Fans som jobbar dygnet runt, oavlönade. Så har det sett ut sedan starten för tio år sedan och fansens vikt fastslås även i Anders Nettelbladts egna slogan och sajtbeskrivning . Nu visar det sig att redaktionerna inte släpptes in i projektet och inte ens försetts med korrekta inloggningsuppgifter till lanseringen, vilket lett till total bojkott fram tills den 11/10. Här är en redaktions förklaring. Och här är ett brev som cirkulerar bland alla användare just nu:

Vad i hela friden har ni gjort med sidan? Mitt designhjärta blöder något enormt nu! Jag vill inte veta vem som har fått fria händer, eller om ni anlitat en amatör, men sidan blev helt plötsligt horribelt ful och extremt otrevlig att besöka. Den är så långt ifrån en användbar sida som man kan komma just nu.

Forumet ser ut som ett forum från sent 90-tal och hela upplägget skriker AMATÖR. Hela sidans syfte är ju att man ska kunna kommunicera och diskutera med varandra. Just nu går det inte eftersom forumet från förr, jämfört med nu, känns som ”Ground Zero”, om ni förstår vad jag menar.

Just nu verkar ni väldigt pengarkåta med all reklam man möts när man surfar in på diverse lagsidor. Er fokus verkar ligga på att tjäna pengar än att lägga ner tid på oss fans, som gör att ni överlever, och på alla som frivilligt lägger ner tid på att skriva artiklar, utan minsta ersättning. Tänk på det.

Från och med nu kommer jag bojkotta hela SvenskaFans, tills den gamla designen kommer tillbaka. Ni får nu en aktiv medlem mindre och jag kommer göra allt för att få med mig så många som möjligt.

SvenskaFans.com omsatte 2009 8,3 miljoner SEK och gjorde enligt senaste redovisningen ungefär 1 miljon i vinst innan skatt.

Anders Nettelbladt, Michael och Christer Fahlstedt samt Peter Mulde cashade den 23:e maj 2008 ut till Stampen för, enligt ett envist rykte, 80 miljoner kronor. Men centralredaktionen med John Cederblad, Christian Arvidson och Mickael Möller står i fokus för vreden denna gång.

Något större blunder hur inte skådats sedan Shortcut-debaclét  för några år sedan. Communityt som mer eller mindre självdog på bara några månader efter en ej medlemsgodkänd re-design. Och som MKSE.com tjatat om vikten av att agera i dessa sammanhang (tänk t ex på Blocket.se och Tradera-casen). Hur kunde detta hända igen?

Och inte bara designen – alla buggar! Fortfarande veckor efter lanseringen och månader efter testfaser. Titta bara på denna sida där hela högerkolumnen buggar i en loop. Har ingen noterat det under månaders utvecklingsarbete? Och det är ingen liten undanskymd undersida direkt heller. Dessutom är sajten oerhört segladdad efter lanseringen. Troligtvis fler oavslutade DB-anrop etc.

Ett praktexempel på hur ni inte projektleder webbprojekt eller bygger community, gott folk. Hade jag jobbat på nyligen även re-designade fotbollscommunityt Sportal (på Drupal CMS) vet jag vad jag hade gjort nu.

Kommentarer

  1. Pingback: Tweets that mention Kris på SvenskaFans.com – Hatade re-designen kan bli slutet | Might Know Something Else -- Topsy.com

  2. Martin,
    Vi gjorde en del stora misstag som vi öppet erkänt och bett om ursäkt om. Efter det har vi haft en väldigt bra dialog med alla redaktioner och skribenter och antal strejkande är nu nere på ett par och vi hoppas och tror på noll snart. Så det går att göra om och göra rätt, även om det blev fel vid lanseringen.

    Besöksmässigt har vi inte tappat några besökare ännu, snarare tvärtom pga uppmärksamheten, men det är upp till oss nu att bevisa att en ändring vi gjort fungerar på sikt.

    mvh
    Anders Nettelbladt, vd SvenskaFans.com

Leave a Comment