SAP hybris affären gynnar EPiServer Commerce 2 i Sverige?

In Adobe AEM, Featured, Omnikanal, Salesforce Commerce Cloud, SAP Commerce Cloud by MKSE.com Redaktion Martin Edenström1 Comments

Konsolideringen bland e-handelsaktörerna i mitten av 2013 är påtaglig. Precis som på den globala CMS/CXM scenen är det ett fåtal aktörer (eBay, IBM, Oracle, Demandware, Digital River och några till) som visar de har muskler och ”några nollor extra” i ryggen gällande produktutveckling, marknadsföring och större satsningar.

Men frågan är om inte svenska, framgångsrika hybris med Peder Bengtsson i spetsen lokalt får det lite svårare framöver. Att stampa in hos svenska noterade prospekt och säga att de representerar SAP ger helt nya associationer. Tungrott, dyrt, tyskt är några av dessa.

Över en natt påverkades hybris inarbetade innovationsoch uppstickarprofil. På samma sätt som PhoneGap nog inte gärna nämner Adobe i första andetaget, eller som att tidigare så snabbfotade och coola Heroku gärna haft Salesforce förvärvet ogjort.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  SAP lägger ned SAP hybris, en era är över

Nämnda aktörer och kanske främst SAP är institutioner, krävande och komplexa som ägare. Det kommer bli svårare att lika snabbt produktutveckla och starta samarbeten eftersom:

 • SAP produkterna som det ej får kanabaliseras på blev fler och mer svårtydliga.
 • Nuvarande och framtida parners ofta är konkurrenter (Adobe) som SAP inte vill befatta sig med.
 • Att bygga integrationer till SAP produkter är komplexare än att bygga dem med andra snabbfotade ”e-handelsuppstickar 3:e partsbolag” som Bazaarvoice, LivePerson, Avalara, CyberSource, Responsys.

Med facit i hand visar det sig även att den imponerande frenesi hybris visat upp under 2013 inom produktutveckling, rekrytering (Brian Walker från Forrester) och marknadsföring kan varit en kraftanstränging för att ”klä bruden” inför årets förhandlingar med SAP.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Puma adderar headless arkitektur av Sanity till composable commerce lösningar

hybris_backend_gui

Men med ett trollslag ÄR hybris ”SAP”. Ett prefix som troligtvis inte skulle hjälpt i svenska affärer 2011-2013 som:

Där lokala alternativ som:

slagits ut i e-handelsupphandlingarna.

Något som i omnihandelkampen om mellanskiktet/stora bolag gynnar svenska storkonkurrenten EPiServer vars helt omskrivna Commerce 2 väntas efter sommaren.

Dock kan SAP nog visst vara en fördel hos de omnikanalsintresserade kunder som faktiskt redan har råd med SAP och är nöjda, eller hur som helst inte planerar att byta ut affärssystemet. Sådana svenska bolag idag är:

 • Ericsson
 • Mölnlycke
 • Swecoin
 • Vägverket
 • Hästens
 • Dafgård
 • Collectum
 • Electrolux

Även om e-handelsbehovet hos några av dessa inte direkt är uppenbart idag.

Kommentarer

Leave a Comment