VD-rotation av ägarna, SAP-gänget ryker på Sitecore och CDP-chefen samt IFS-ledning tar över

In Nyheter, Sitecore Commerce, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Update: Stora saker är på gång inom Sitecore. Efter runt 3,5 år åker den tidigare ledningen med Stathis ”Steve” Tzikakis i spetsen ut från bolaget. Där flera härstammande från SAPs globala kontor. Att efter SAP:s stora utmaningar för några år sedan ta in C-level SAP-folk på CX/CMS/CRM-bolagen vart populärt på flera ställen.

Steve ersätts istället av en VD som kommer från ett av de senaste årens förvärv. Ett förvärv Steve själv iscensatte under sin tidiga VD-sejour. Nya VD:n kommer även från den attraktiva, och säkert ekonomiskt jämfört med andra affärsområden just nu, mer framgångsrika CDP-divisionen. Det är Boxevers grundare Dave O’Flanagan som går in som interim-VD på det danska CXM/CMS/ehandels-bolaget, med möjligheten att stanna. Det avgör svenska ägarna EQT om ett tag.

0 år
blev det på posten
AD:  

Få ovärderliga råd och kunskap inom området. Öppna upp ett MKSE.com expert online videosamtal på några minuter. Skaffa ett MKSE 🔭 Premium konto idag. En del av MKSE Patreon medlemskapet. Experutvärdering, personligt stöd plattformsval, intel/databastillgång och rådgivning längs med vägen.

EQTs Jonas Persson, som varit med inom det ofta ifrågasatta Sitecore-köpet sedan sex år tillbaka, försvinner även samtidigt från rollen som ordförande i bolaget. Han ersätts av Darren Roos, som liksom Persson, har en bakgrund som VD hos den Sverigekopplade ERP/affärssystemsklassikern IFS. Även i Sverige bytte Sitecore Sverige nyligen ut sin ledning.

Under Stathis ”Steve” Tzikakis tid fick han runt 10 mdr SEK av ägarna för att göra, citat: ”Världshistoriens största martech-investeringar.” Det innebar att Sitecore köpte upp Moosend marketing automation och campaign management, Reflektion AI, Boxever Ltd. CDP och Four51 B2B- och B2C-ehandelslösningar. EQT hoppades ha fått upp Sitecores tidigare 9,24 mdr SEK värderingen 2016 till åtminstone det dubbla förra året. Det talades högt om att bolaget skulle säljas hösten 2023 av EQT med en prislapp om runt 21,5 mdr SEK, men det materialiserade sig aldrig i det som blev ett dystrare börsklimat.

Efter uppköpen för två, tre år sedan lanserade även Steve och co. för ett år sedan ”den största innovationen [från bolaget] någonsin”. Detta i form av en ny ”perf”-fokuserade produktpaketering och produktsvit. Ett område även Adobe flirtar med just nu.

” – Jag är hedrad att leda Sitecore in i nästa våg av tillväxt. Vi har en övertygande produkt som levererar digitala upplevelser som våra kollegor helt enkelt inte kan matcha; vårt engagemang för composable och olika valmöjligheter skiljer oss ytterligare i hur våra kunder köper; och enkelt uttryckt, vi har de mest innovativa lösningarna, respekterade partners och engagerad arbetsstyrka. Vår framgång drivs av våra kunders framgång, och allt vi gör framåt kommer att fokusera på att säkerställa att våra nuvarande och framtida kunder kan utvinna maximalt värde från sin Sitecore-investering.”

Säger O’Flanagan i ett uttalande. Samtidigt ska Sitecore 2023 vara nöjda nått siffran 4,5 mdr SEK i viktiga ARR.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Martech-analytiker blev av med 300 000 SEK efter ifrågasatt Gartner och Forrester