Webbdagarna 2010 har börjat. Ska försöka dra läget lika fort som InternetWorlds Miriam Olsson och Lisa Bjerre. Tjejerna hade en oerhörd speed efter förmiddagen, de måste druckit två liter kaffe eller haft tillgång till key-noteslides i förväg.
Efter att inte sett något nytt på ett Mogulseminarium om webbdesign sade jag som Google numera gör, ”Mobile first”, och lyssnade i tur och ordning på Morris Packer, Apegroup, och SF Bio’s Christoffer Cederschiöld.
Där fick vi först höra från TV4 / Expressen / Bonnier Mobilab (vars femmannateam (!) står bakom TV4 Play) att TV4 Play-appen till dags dato laddats ned 194 000 gånger. Men Morris var främst med nöjd med interaktionen inom appen, totalt 1,9 miljoner startade klipp.
Vi fick höra att Mobilab under året gärna ville släppa ett TV4 TV-serieavsnitt enbart för TV4 Play iPhone. För att kunna mäta och följa upp användarnas beteende. Ett beteende som just nu är väldigt otippat, med hög midnattsaktivitet inför helgdagar etc.
Dessutom avslöjades anledningen till att Solsidan försvinner från TV4 Play efter en vecka. I anslutning till att sista avsnittet sänts trodde produktionsbolagen Jarowskij och FLX (Felix Herngren) de kunde tjäna mer på sommarens kommande DVD-försäljning. Förlegat tyckte Mobilab, som hade rekommenderat att släppa alla avsnitten fria på TV4 iPhone för att slippa TBP-spridning (i högre upplösning och med större möjlighet till pirat DVD-bränning).
Apegroup gav en nulägesrapport om sina ”20-25 utvecklade iPhone appar” med bl a SvD Quiz. Men jobbar inte SvD/Schibsted med Appcorn numera?
Vad som var intressantare var de projekt för ”utmanare” som tydligen upptar lejonparten av Apegroups objective-C utvecklarteams tid. Det skulle gälla konsument- och affärsnyttafokuserade app’ar av uppstickare i respektive bransch. Inte sedvanliga, nöjesbaserade slit-och-släng-appar alltså. Daniel Eliasson, säljchefpå Apegroup, gick så långt att han sade att de nya iPhone-projekten:
”..sköts av utmanare som ska röra om och framöver slå omkull respektive etablerade spelare inom sin nisch.”
Han gjorde associationer till Tretti.se. Mer om deras nya kunders verksamhet nämndes inte. Dock fanns:
”..att arbeta med låneansökningar.”
med när Daniel Eliasson framtidspanade om app’ar.
Av egenintresse (?) valde Apegroup att inte alls snacka mobil webb, de fokuserar till nästan 100% på smartphone app’ar för iPhone, Android och möjligtvis iPad. I seminariet innan drog Pontus Jeppson /IDG argument mot en app och för en mobilsajt. Han får indirekt medhåll från flera andra (med mobil.hitta.se i täten) som valt att lägga krut på en plattformsoberende lösning under årets första månader.
Apegroup vågade sig på att ge en transperent prislapp för totalt utvecklingskostnad av ett företags iPhone app:
”Vid ett mer kostnadseffektivt scenario kostar framtagandet av en iPhone app mellan 100 000 SEK och 250 000 SEK. Om det handlar om en superavancerad produktion stiger denna totalkostad till omkring 500 000 SEK.”
Apropå ”slit-och-släng-appar”, när vattenmärket Loka tvingas associera sig med en morphfunktion för bilder undrar jag hur pass få användbara funktioner som finns kvar? Det mesta numera känns baserat på digitala gimmicks vi tidigare sett på kampanjsajter eller som krampaktigt försöker krama ut något vi redan sett ut Phone’ns hårdvarustöd (accelerometer, GPS, kamera etc.). Mixa ansikten känns rätt långt ifrån ett mineralvatten. Och alla varumärken har inte tillgång till information eller tjänster de via mobilen kan dela ut gratis.
När accelerometer, GPS och kamera plötsligt är en begränsning vid skapandet av coola apps klarnar det omtalade behovet av ny, fräsch och öppen hårdvara (en av Windows Phone 7:s fördelar) för att konkurrera om titeln ”nästa iPhone”. Om det nu blir en enda…
SF Bio’s Christoffer Cederschiöld gav mer av en digital/mobil verksamhetsöversikt med detaljexempel på allt från marknadsföringskampanjer av mobilsajt till exempel på SMS som används för att se en trailer. Ett projekt för mobil betalning (idag fungerar bara beställning) av biobiljetter nämndes, och på min fråga om varför det tar tid angav Christoffer att det största problemet för att slutföra mobila betalningsprojekt var de utdragna diskussionerna med mobiloperatörerna. De hade tydligen krav på att upp till 1/4 av transaktionerna tillföll dem.
Kommentarer
Intressant sammanfattning! Kom gärna fram o hälsa imorgon om du är där.
Kan avslöja att det varken fanns kaffe eller slides inblandade i vår rapportering, men det var lite svettigt ;-)
Tack! Ska kika efter dig.