Foton förbjudna, extrem säkerhet i Polisens nya appbaserade intranät på Episerver

In Nyheter, Android, Intranät, iPhone, Offentlig sektor, Optimizely/Episerver, Responsive Design / Mobilwebb by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Tanken var att släppa de sista delarna av Polisens nya intranät IntraPolis under vintern och våren 2020, men pandemin och distansarbete inom den svenska polisen eskalerade behovet av att snabbt få upp ett helt mobilbaserat internt stöd. Arbetet på Episerver CMS hade i delar redan lanserats året innan, men rikspolischefen ska gett Polisen IT och kommunikationsavdelningen uppdraget att snabbare och mer digitaliserat komma ut med ett mobilt stöd fullgott för hela poliskåren. Som består av hela 30 000 medarbetare varav runt 10 000 arbetar ute på fältet.

Oscar Frykholm, Uppdragsledare Polisens webbplatser och Ban Fawzi Abdul Latif, Gruppchef Polisens webbplatser Polismyndigheten berättar under Smarta Intranät 2020 att målsättningen var att skapa ett intranät som var mobilanpassat, personaliserat och tillgänglighetsanpassat.

Det finns vissa delar som idag är mobilanpassade responsivt, men för paketering och säkerhet valde man i 2020-paketeringen att bygga allt kring native-appar för Android och iOS. Det finns hela tre native-appar idag. En för nyhetsflödet, en för information vid kommenderingar och en tredje med allt annat. Delar av intranätet var inte responsiva från början och därför fick appstödet bli wrapper för en första mobil release. Polisen har en känslig och komplex verksamhet som är igång dygnet runt. Det krävdes därför en extremt säker koppling för brygga ut information hela vägen till mobiltelefonerna bland de svenska poliserna. Oscar Frykholm får inte berätta exakt hur den säkra kopplingen 2020 sker men olika certifikat och tumavtryck ska användas för verifiering. Ett exempel på säkerhetstänket är att polisen i inga avseenden får använda kamerastödet i sina mobiler. Det råder ett strikt förbud om att skicka någon typ av fotografier via t ex Apple och Cupertinos moln.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Piab adderar partnerportal till nya exterwebbssatsningar

Detta till trots får inte det nya intranätet innehåll någon operativ information. Det finns det däremot andra, ännu säkrare Polisen-appar som gör. Däremot finns det stöd i nya intranätet att skicka ut snabb information om ”särskilda händelser” för vissa typer av väldigt viktiga utskick till all personal. Intranätet ska även innehålla personalisering med egen menystruktur efter inloggning.

Nästa steg för Polisen IT och kommunikationsavdelningen med egna intranätet ska vara att styra upp egna sökstrukturen och hela sökfunktionen. Ett större arbete för 2020/2021 då Polisens intranät i dagsläget rymmer väldigt mycket information i olika kataloger.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Elitfönster går live på ny Optimizely CMS av Consid

Arctic group, Kentor, Consid och Altran hade ramavtal med Rikspolisstyrelsen när Polisen.se och IntraPolis på Episerver släpptes för sex år sedan. Innan dess hade Knowit jobbat med kontot.