Kanban det nya Scrum? Utmanar den populära metodiken

In Kanban, Metodik, Nyheter, Scrum by MKSE.com Redaktion Martin Edenström5 Comments

Kanban är en just nu omtalad metodik. Den sägs till och med vara på väg att omvända en del scrumfantaster.

MKSE har tittat närmare på den nya metodiktrenden. Just som ni kände er moderna med scrum i ert webb/CMS projekt knackar nästa metodik på dörren.
kanban_scrum
Kanban kommer ursprungligen från Toyotas revolutionerande JIT och specifikt arbetet med att synliggöra materialbehov i industriproduktion. Men även här handlar det om en agil metodik, ej certifikationskrävande som tagits fram baserad på mångårig best practice. För ert och kundens bästa.

Vi har mer på samma ämne:  Toyota och Kinto driver verksamheten på ny Salesforce

Kanban går i korta drag ut på att:

  • Visualisera ett arbetsflöde

1. Dela upp arbete i delar (items), skriva delarna på kort som sätts upp på en vägg
2. Namnge kolumner för att illustrera var varje del hör hemma i ett arbetsflöde

  • Begränsa WIP (work in progress – pågående, arbete) – tilldela specifika begränsningar till hur många delar som ligger i varje del av workflowen
  • Mät ledtid (genomsnittliog tid för att slutföra en del, ibland kallad ”cycle time”), optimisera processen för att göra ledtid så kort och förutsägbar som möjligt.
Vi har mer på samma ämne:  Toyota-koncernen bygger nytt varumärke på React & Gatsby SPA med Pimcore CMS och Salesforce av ny partner

Scrumgurun Henrik Kniberg har försökt reda ut ScrumKanban likheter och skillnader här.
kanban

Kommentarer

  1. Mycket intressant. Själv är man ny på scrum och har precis betat av ett par kurser i det. Men då är det alltså detta som gäller fram över? :)

  2. Mycket intressant. Själv är man ny på scrum och har precis betat av ett par kurser i det. Men då är det alltså detta som gäller fram över? :)

Leave a Comment