Under Offentliga Rummet som pågår 23-25 maj i Göteborg återupprepade Åsa Zetterberg, Sveriges CDO, flera gånger sitt mantra från i vintras om att:
”Sverige ska ta en ledande position inom AI, det är inte läge att luta sig tillbaka.”
Redan två veckor efter hon tillträdde i januari sade Åsa samma sak. Områden där vi i Sverige snabbt behöver stärka oss är inom är automatisering och AI.
Arbetet ska skötas av en helt ny myndighet inom digital rådgivning och rekommendation som startar upp i september. Den ska heta Digg och har redan köpt in en ny logotype. Namngivningen av myndigheten har redan stört vissa medborgare. Myndigheten heter ”Myndigheten För Digital Förvaltning” och inte mer tidsenliga ”Myndigheten För Digital Utveckling” eller kanske tom. ”Myndigheten För Digital Innovation”. Men ”Förvaltning” är en klassisk myndighetsterm och nog något DIGG känner de bättre kan leva upp till.
Uppgifterna om hur myndigheten ska hjälpa svenska folket att nu lyckas inom AI vi får från vår nya CDO är minst sagt otydliga och svåra att härleda till något mer konkret. Lyckas en medborgare separera ut vad ”artificiell intelligens” idag är (se en branschlandskapskarta från 2018 ovanför), för att sedermera ”bli bättre på det” handlar det redan idag främst om mindre byggstenar. Tänka att användas i större projekt och produkter.
I världen av e-handel, CRM, CMS och kundupplevelsehantering har satsningar på AI från 2016 och framåt till 90% handlat om bildigenkänningsteknik och vissa CRM-kopplingar för ”next best offer”. Inom kort kommer högst troligtvis ”AI” teknik dessutom bli en beståndsdel som redan är högst tillgängliggjord för allmänheten. Även den svenska. På samma sätt som Apache open source biblioteket fungerar. Där har teknik som:
- Lucene format de sökmotorer vi har idag
- Apache Maven styr projekt/dokumentation i större mjukvaror
- Apache Hadoop är standard för big data som världsledande tjänster bygger på
- Apache Jackrabbit används för att styra upp hanteringen/repository i världsledande mjukvara etc.
Beståndsdelar som är en del av helhet, helt betydande men samtidigt så pass självklara kärnegenskaper att de nästan glömts bort i dagens största programvaror och plattformar. Som blir företag, som kan bli ”unicorns”. Men så ska det även vara – så att nästa generations utvecklare och företagsbyggare snabbare och enklare ska kunna göra tekniska framsteg baserat på standarder och därmed komma vidare i sin egen nyutveckling.
Och i höstas accepterade Apache Software Foundation skalbara, deep learning och AI-projektet MXNet Machine Learning som ett nytt open-source projekt (redan även en utvecklarfavorit ”inom AI”) organisationen satsar på. Är det det Sverige ska bli bäst på?
Alla AI / Machine Learning investeringar och digitala projekt som pågår runt om i Sverige
MKSE.com har samlat på sig en lista med alla investeringar.