Så många är bakom GP.se paywall GP+

In Escenic, Nyheter, Paywall, Polopoly Atex by MKSE.com Redaktion Martin Edenström2 Comments

Under en rätt stökig paneldebatt ledd av Axel Andén på fredagens Drupalcamp meddelades i alla fall intressant, svensk ”post paywall” information från mediahuset Stampen.

Den kom från Göteborgs-Postens (GP) Martin Holmberg, ansvarig digital development, som ansvarat för den nya satsningen GP+ (på Polopoly CMS). Släppt den 24:e mars för 19 kronor i månaden. Han berättade att under en procent av GP.se’s läsare nu valt att anamma den Aftonbladet plus-liknande featurematerialmodellen. Det skulle i så fall innebära omkring 4200 betalande läsare nu i maj 2011.

Stämmer det är det en imponerande siffra under de sex veckor projektet levt. Dock finns en gratismånad som kan leda till att flera hastigt och lustigt lämnar, det finns flyktiga dagpass att köpa och så finns grupper som t ex GP:s egna 385 anställda.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Journalisten.se uppdaterar sin digitala närvaro, skippar inloggning

I alla dessa sammanhang  är det rätt orättvist att jämföra med Aftonbladet Plus 115 000 medlemmar (en siffra som minskat under 2009-2010 men nu ökar igen). Slumpen bakom deras tidiga paywall-framgångar erkänner ju tom. Aftonbladet.se själva.

Vilket content besökare vill ta del av är svårgissat. Bland det mest framsökta materialet på GP.se var gamla bilder på Göteborgs stadsbild. Osäkerheten kring vad läsarna vill se och kanske betala för har lett till att GP väljer testa sig fram. Just nu består testerna av artiklar med iPhone app-guider från en kvinnlig bloggare och vissa modeexpertråd.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Journalisten.se uppdaterar sin digitala närvaro, skippar inloggning

Det avslöjades även siffror från koncenens första paywall-skott, lilla Strömstads Tidning på samma Stampen-Polopoly. Tidningen vart testskott då de inte hade någon egen sajt innan 2010. Under sina, i dagarna, 12 månader som paywallad tidning ska 1375 läsare (prenumeranter som redan får den tryckta tidningen tre dagar i veckan) valt att även betala för paywallen online för 10 kr extra månad. Fortsätter det så under 2011 kommer det generera 165 000 SEK per år till Strömstads Tidning.

Imponerande eller inte? Strömstads Tidning har totalt 5500 prenumeranter.

Kommentarer

  1. Kan inte Stampen, Bonnier och
    Schibsted
    sätta sig och skapa sitt eget ”Piano Media-upplägg” med Flattr-uppdelning och oAuth-liknande SSO. Är iTunes procentsats för hög för mediahusen tror jag det är det enda som kan lyckas.

  2. Kan inte Stampen, Bonnier och Schibsted sätta sig och skapa sitt eget ”Piano Media-upplägg” med Flattr-uppdelning och oAuth-liknande SSO. Är iTunes procentsats för hög för mediahusen tror jag det är det enda som kan lyckas.

Leave a Comment