”Skräddarsydda upplevelser – det nya guldet”

In Adobe AEM, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Krönika från MKSE.com partnerföretag
Krönika från betydande branschaktörer och deras ledning

Av Franck Attia, Adobes Nordenchef: 

Upplevelser och känslor som är individuellt anpassade är viktigt för engagemang och att driva försäljning. Bra storytelling väcker känslor och skapar engagemang. Men företag behöver vara flexibla och erbjuda kunderna aktuella upplevelser som de är intresserade av.

Tiderna ändras, och berättelserna behöver anpassas därefter. De senaste åren, inklusive förra året när utvecklingen och användningen av generativ artificiell intelligens (AI) tog fart, är ett exempel på detta. Konsumenterna har samtidigt fått mindre pengar i plånboken och det har hänt mycket runt om i världen som varumärken och konsumenter tar fasta på.

Bra kundservice handlar inte bara om att tillgodose ett behov. Det innebär också att skapa upplevelser som berör. Varumärken behöver ta fasta på aktuella trender för att vara relevanta – vid rätt tidpunkt, på rätt plats och till rätt personer.

Vad har Love is blind, Barbie och TUI gemensamt? Ett svenskt dejtingprogram, den uppmärksammade Barbie-filmen och en internationell resebyrå har kanske inte så mycket gemensamt, men de delar en avgörande parameter: De väcker känslor till liv.

Den svenskproducerade serien Love is blind har väckt mycket känslor och diskussioner på lunchrasterna. Filmen om Barbie, dockan som barn över hela världen har lekt med, var en av de mest sedda förra året och har skapat debatter av olika slag. Resebyrån TUI, som förra året skapade uppmärksamhet i Danmark genom att bygga vidare på danske författaren Hans Christian Andersens berömda citat: ”Att resa är ett nöje” och ”att resa är att leva” genom att ompröva sina digitala kontaktpunkter och tala till de resande konsumenternas känslor genom ett datadrivet tillvägagångssätt.

Omvandla data till personlig berättelse

Ett personligt bemötande av kunderna är nyckeln till framgång och kundlojalitet. För att öka chansen till återkommande kunder använder TUI datainsikter som analyseras från digitala kontaktpunkter runt kunden. För att skapa en framgångsrik kundupplevelse krävs förmågan att observera och anpassa sig till konsumenternas beteende via digitala plattformar. Det handlar om att omvandla data till en personlig berättelse för konsumenten.

Organisationer som lyckas med detta erbjuder mer än bara en produkt – det blir en skräddarsydd upplevelse för varje individ. Kundlojalitet är en resa där varje digitalt fotavtryck utgör en möjlighet att skapa en relevant och personlig koppling mellan kund och företag.

Upplevelser och känslor driver försäljningen

Förståelse för hur data kan omvandlas till en personlig berättelse öppnar dörren för en djupare känslomässig koppling till konsumenten som bygger långvarig kundlojalitet. Generativ AI kan ge oss tillgång till insikter snabbare, vilket underlättar kontakten mellan varumärken och kunder. Trots att produkter ofta står i centrum är det idag mer sannolikt att upplevelser, känslor och minnen driver försäljningen. Ju mer värdefull en produkt känns, desto mer engagerad blir konsumenten. Och engagemang leder inte bara till ökad försäljning, utan också till betydande besparingar i tid och pengar för organisationen. Ju bättre ett företag känner sina kunder, desto kortare blir vägen till nöjda kunder.

Själva produkten är egentligen bara är en del av en större berättelse, vilket vi såg exempel på förra året. Oavsett om företag säljer resor, filmer eller något annat, är det viktigt att skräddarsy upplevelser till många och i realtid, med hjälp av data.