Star Republic säljs till Frankrike

In Nyheter, Optimizely/Episerver Commerce, Salesforce Commerce Cloud, Star Republic by MKSE.com Redaktion Martin Edenström2 Comments

Är det franskt hårdrockstema vi har att vänta på VFM-konferenserna framöver? Så kan det bli då SQLI förvärvar Star Republic i en affärs genomförd tillsammans med bolagets ledningsgrupp.

SQLI med bas i Paris, Frankrike, är en ledande aktör inom digital transformation med 2.000 anställda. Gruppen omsätter 191 miljoner euro och har 23 kontor i åtta länder. Bland bolagets kunder ses bland annat: Airbus, Nespresso, L’Oréal, JTI, ArcellorMittal, BNP Paribas, SNCF, Groupe SEB.

Star Republic med 70 anställda ska ha växt med runt 30% per år de senaste åren och SQLIs aktiekurs steg med 4,6% på beskedet. Star har en EBITDA-marginal om 13%, nästan dubbelt så mycket som SQLI.

SQLI ska nu fokusera mer på den nordiska regionen. I affaren ingår att Star Republics operativa ägare Mikael Andersson, Patric Svensson, Johan Setteryd & Bengt Wessborg direkt återinvesterar i det nya bolaget. Star Republic omsatte 73 miljoner under 2016. På kundlistan finns bland annat bolag som Carlsberg Group, KappAhl, Urb-it, Dustin, Skånetrafiken, PostNord, Svenssons i Lammhult, Elite Hotels, Consortio Fashion Group, Tele2, Apotek Hjärtat. Fokus har på sistone legat på Episerver Commerce. Även just Salesforce Commerce Cloud har erbjudits, även om kundcasen där är färre.

” – Med SQLI har vi hittat den ideala partnern för att fortsätta den fantastiska resan vi inledde 2003. Vi tillhör nu en stabil grupp som kommer öppna nya möjligheter för Star Republic och underlätta bolagets fortsatta expansion och tillväxt. Vi matchar verkligen på alla plan, både kring erbjudande, kultur, värderingar likväl som position och ambitioner.”

Säger Mikael Andersson, CEO Star Republic.

” – We looked into a number of new opportunities for external growth before choosing Star Republic for our first entity in Scandinavia. We have found a company that perfectly matches our criteria: clea positioning in e-commerce, solid technological fundamentals, a committed management and financial performances that will drive SQLI forwards.”

Säger Didier Fauque, CEO of SQLI. Säljare av Star är bl a Frankenius Equity AB.

Star Republics redan tillltagna e-handelsproduktfokus delas nu med de nya ägarnas mycket breda samarbeten med eZ, Digimind, ESRI, SAP hybris, IBM, Liferay, Magento, Microsoft, Open Text, Oracle, Perceptive och Zend. Bland andra.

Hoppas de nya ägarna förstår vikten av fokus på en produktsvit och teknologi vid rekrytering. Och vid försäljning, så länge det inte handlar om en helt grön och osäker beställare. Vilket blir allt ovanligare.

Frankrike genomförde nyligen en annan Sverigebekant affär då Capgemini köpte ett av de ledande Salesforce Commerce Cloud bolagen i landet.

Alla som bygger performance frontar för e-handel

Håll koll på det senaste inom performance anpassningar. Här listas alla nyheter från svenska releaser.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Impact titulerar sig störst i Norden inom e-handel med 0,4 mdr omsättning, tittar på förvärv

Kommentarer

 1. Show me the money, Marcus?
  Tittar du i 2017 års redovisningen för Star Republic Holding AB (556684-9161 nu med namnet Finish22 AB) har det under året uppstått en tillgång på knappt 70 miljoner kronor. Kan det vara försäljningen av dotterbolaget Star Republic AB (556646-1876) till fransmännen?
  I årsredovisningen finns även siffor för återbetalning av villkorat aktieägartillskott och utdelning till ägarna. Tecken på att pengarna har delats ut till de 5 ägarna?

  Slanten de fick i maj 2017 i samband med försäljningen är väl bara en liten morot från fransmännen?
  Den stora summan får väl de gamla ägarna först efter 3 år, under 2020, förutsatt att vissa mål nås? Det är väl därför gamla ägarna och ledningen sitter kvar, kämpar på under tre år och får sin STORA slant när de gör sin exit och lämnar bolaget?

  Förra årets 70 mille var väl intressant? Mer intressant är hur stor slutsumman blir och hur mycket deg göteborgskillarna i slutändan cashar hem?

  Star Republics vice VD, Johan Setteryd, tillika bolagets COO och en av de fyra minoritetsägarna har hastigt fått avsluta sin anställning och övriga engagemang hos Star Republic.

  Sedan byte av majoritetsägaren förra året har Star Republic tappat 10-talet nyckelmedarbetare. De har valt att gå till andra byråer i branschen.
  Förlora drygt 15 procent av kompetensen är för de flesta företag ett hårt slag. En försvagad kapacitet i samarbetet med kunderna och bristande kvalitet i leveranserna.

  Star Republic har även tappat flertalet av sina kunder. Kunder går till konkurrenter och lämnar den historiskt sett enda e-handelsbyrån på svenska marknaden. Idag har Star Republic en helt annan konkurrens än förr i tiden. Är det något de inte såg komma? Har Star Republic blivit omsprungna på den stekheta e-handelsmarknaden och är deras tid förbi?

  Även Star Republics nykundsbearbetning har under lång tid varit hårt utsatt med fåtal nya och bristande affärer.

  Har Johan Setteryd, i rollen som COO, drivit verksamheten så hårt och pressat medarbetare och kunder för att uppnå ekonomiska mål till ägarna och sig själv att bolagets övriga ägare nu valt att kicka ut sin kompanjon och kollega?
  Är detta ett steg i att rädda bolaget och ett försök att återfå Star Republics forna glans på e-handelsscenen?

  Ser vi samma scenario som skedde under Johan Setteryds tid på Ottobonis göteborgskontor återupprepa sig? Två byråer på raken som faller där samma personer befunnit sig i båda ledningarna?

Leave a Comment