Adobe släpper AEM PaaS Cloud Service, känga till konkurrenternas kostsamma uppgraderingar

In Nyheter, Adobe AEM, CXM by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Adobe kallade under måndagen upp Experience Cloud Adobe AEM VP Engineering Jean-Michel Pittet för en presskonferens. Han har erfarenhet från det gamla Day-teamet sedan mer än ett decennium tillbaka och har varit med och format den ursprungliga CMS-produkten. Jean-Michel berättade om en av de största förändringarna produkten genomgått sedan den gick från Schweizisk ägo till att bli en grundsten i Adobes erbjudande för CMO och CTO:er.

Det handlar om dagens tillkännagivande av ”AEM as a Cloud Service”, Adobes nya huvudpaketering och lösning för att lägga en hel Enterprise CMS-styrd webb i det egna AI-optimerade molnet. Det blir Adobes första PaaS paketering av Experience Cloud. Och de har matat produktionen med flera nyheter.

Många av dem direkt riktade mot konkurrenterna och inte minst de problem konkurrenternas kunder oftast tar upp första kvartalet 2020. Som t ex nyheten att Adobe PaaS kommer med helt kostnadsfria uppgraderingar. Detta är ett ofta uppmärksammat problem för alla monolitiska CMS ägare som t ex Sitecore och Episerver-kunder (och inte minst äldre AEM-användare). Något som däremot kunnat glädja partnerledet med de inte sällan 1-4 miljoner SEK i form av konsulttimmar som en major versionsuppgradering idag kan komma att kosta. Nysläppet Adobe AEM Cloud Service PaaS kommer med ”zero upgrade cost” samt obefintlig nedtid, menar Adobe i detta tidiga skede.

Nya Cloud Services

Mot tidigare Managed Services

Adobe lovar även visst Sensei AI-stöd i sin PaaS, detta med de sedvanliga bildhanteringsförenklingen. Som gällt ett antal år nu.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Flygplatskoder och realtids-cropping ger personligare tilltal i flygbolagets direktkommunikation

Dessutom släpps en ny typ av accelerator och stöd för snabbare ax till limpa webbsatsningar på en AEM PaaS. Adobe lovar att ett större Enterprise webbprojekt ska kunna vara uppe på blott 90 dagar (betydligt kortare än ett snitt AEM projekt historiskt sett) med nya Digital Foundation Blueprint stödet samt och nya Core Components som år att ladda hem för kunder och partners i AEM PaaS molnet.

ESRI och Under Armour ska vara två av de kunder som redan ligger i AEM Cloud Service PaaS molnet och har omvandlats. De ska ha ökat den egna, administrativa effektiviteten med 20% efter att de landade i PaaS molnet.

Adobe ska vid partnerdagarna Adobe WWSC senast i USA yttrat att FY20 målet var helt enkelt att:

“Move all On-Premise Customers to AEM as a Cloud Service.”

Däremot blir detta ännu ett steg Adobe tar för att direkt blidka kund, inte implementationspartner. Adobe har en sedan tidigare en inte helt gynnsam strategi för partners där de ätit på både AM/driftserbjudandet Adobe Managed Services (med CSE, Customer Success Engineers) i samband med AEM, inom tredjepartsmarknaden Magento 2 men framförallt på konsultinsatsen med egna, dominerande Adobe Professional Services som sedan starten ätit upp och kannibaliserat på stora delar av det resterande partnerlandskap.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Flygplatskoder och realtids-cropping ger personligare tilltal i flygbolagets direktkommunikation

Adobe berättar samtidigt att klassiska AEM, driftat där kunden själva valt det, sedan starten passerat idag 300 000 lanserade webbsajter. Några kunder som Jean-Michel Pittet nämner här är Vodafone och Virgin Atlantic.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss