Apotektet envisas med Metaverse trots tekniska utmaningar, McDonald’s väljer Roblox

In E-handel, Egenskap, Martech, Nyheter, Omnikanal, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Det senaste från svenska Metaverse? Det går fort och kommer här. Även om Roblox inte är metaverse, uppfattat!

Kronans Apotek med CMO och Marknadsdirektör Emelie Friis samt strategichef Linda Wakeham närmar sitt ett andra år närvarande i metaverse, det tillsammans med utvecklings- och plattformspartnern Metabloxz.

Vilka svenska bolag har redan spenderat för mycket på fel headless-stöd och eventuellt missmatchade digitalstöd? Ett MKSE Patreon Premium-konto öppnar upp för MKSE.com Lens och direktkontakt med innovation tech samtal. Prova gratis – en begränsad period.

Nu är robothunden som skulle leverera plåster och medicin på Södermalm borta, men egna metaverse-närvaron är intakt. Även om den fortfarande är minst sagt fattig. Det finns inga apoteksbesökare alls på plats och upplevelsen består mest av motsvarigheten till ett amerikanskt kontorskomplex. De där stora glasburarna med långa korridorer som återfinns en bit ut, kanske i en i tristate förort. Ni minns dem från filmer som Terminator, eller från riktigt gamla datorspel för den delen. Med tillhörande tidsenlig datorgrafik. Som den såg ut 2002-2005 då allt baserades på t ex Quake engine rendrering från 1999. Det hjälper inte heller att den svenska metaverse-upplevelsen har utrustats med vad som ser ut att vara grafiskt tidsenliga Windows 7-skärmar på väggarna och klockor som säger år 2014 (!). Inte heller tidsangivelser på metaverse-skärmarna är rätt, fel månad anges.

Satsningen marknadsförs ändå högljutt från stora scen på årets SIME Leader Summits. I samma iOS/Android-app och plattform har även andra rum skapats för de olika SIME talarspåren. Tyvärr är det rätt glest även i detta metaverse. Det ser det ut som på Qatars hemmamatcher med tusentals tomma metaverse-åhörarstolar. Det var faktiskt enbart MKSE.com på plats under stora delar eftermiddagen SIMEs första dag. Men filmen från stora scen rullar på bra med rätt låg fördröjning.

Jonny Youssef var tidigare grundare och enda anställda på Metabloxz i Stockholm, men han har sedan dess avslutat anställningen och börjat jobba inom innovation på Swedbank, enligt Linkedin.

Kronans Apotek har över 470 apotek i hela Sverige efter sammanslagningen med Apoteksgruppen och stod senast vi hörde av dem i valet och kvalet mellan Optimizely och Contentful gällande e-handelsplattform etc.

McDonald’s och Rickard Berthold har gjort en semisatsning i metaverse genom att tillsammans med Andreas Dahlqvists kreativa Nord DDB släppa ett Ronald McDonald Hus i den digitala plattformen Roblox. Där kan sjuka barn träffa andra barn i samma situation. Lösningen är kodad av svenska spelutvecklings- och designföretaget Karta.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss