BigCommerce tar svensk kund, värderas till 100 mdr. Mumma för litium

In litium, BigCommerce, E-handel, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Många i branschen vart något tagna på sängen när, i Sverige åtminstone, anonyma e-handelstillverkaren BigCommerce gick upp på börsen under sommaren. Och fick till en 200 procent börskursökning som tog bolaget till en imponerande värdering om närmare 100 miljarder SEK.

Det är ändå en e-handelsplattform som haft det svårt lyckas utanför USA och ständigt hamnat i bottenplaceringar av Gartner Magic Quadrant for Digital Commerce. Även om man senaste året börjar jobba med analysinstituten och klättrat till en andraplats, ”strong performer” i både Forresters Wave B2B och B2C Commerce Suites.

Bolaget, grundat för elva år sedan, har redan tagit in omkring 2 mdr SEK i riskkapital i sex vändor. Men det var först när man hamnade på börsen mitt i pandemin med en investerar- och börsfascination för Shopifys teoretiska möjligheter (Shopify värderas till omkring 1050 mdr SEK idag) som investerarna verkligen fick tillbaka sina pengar.

BigCommerce har även, precis som alla andra, lagt till headless, cloud och API-first och mikrotjänsteorienterad till egna produktbeskrivningen. Trots att det inte ska förekommit några ”major” kodbasomskrivningar av plattformen de senaste åren.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Lanab släpper ny e-handel och B2B-portal på litium av Consid

På kundlistan står Ben & Jerry, Skullcandy, Toyota och Woolridge. Men t ex hos Toyota är det bara för ett land (Australien) man släppt en enklare merchandise e-handelsbutik. Och det var 2015 BigCommerce vann den referensen. Inte direkt Toyota.com (en Adobe Marketing Cloud användare) som valt e-handelsplattformen. På MKSE.com har vi tidigare mer eller mindre fnyst åt motsvarandeofficiella kundreferenser” kring sådana brands. För det är ett ofta valt trick från mindre tillverkare som vill sola sin i varumärkesglansen för sin kampanjsajt. En norsk privat återförsäljare är inte hela Audi. Inte heller en svensk tempsajt i väntan på den större globala omgörningen.

Börsvärderingen borde skapa en bra yta för svenska, motsvarande e-handelsplattformar på börsen. Med B2C och B2B-fokus har vi speciellt litium (samt Sitedirect, Viskan, E37, Storm och Jetshop om de var noterade), vars aktie idag värderas till 0,22 mdr SEK. Omkring 0,25 procent av BigCommerces värde, trots flera faktiskt minst lika namnkunniga referenser. BigCommerce omsatte förvisso runt en miljard i egna licenser och tjänster under 2019, vilket är mer än litiums motsvarande årsomsättning (idag ca. 12 Mkr i kvartalet). Även om bolaget insisterar att räkna på det högre ARR-värdet med återkommande licensförsäljning.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Omniarchs topplista gällande svenska e-handelsplattformar

I Sverige finns även en kund i form av Malmöbolaget Dux och internationella duxiana.se som valt lägga en del av sin globala e-handel på plattformen. Episerver påpekar att de och IMedia Inc. sedan ett tag tillbaka sköter en annan del av Dux, som den amerikanska CMS-delen.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss