Forrester Wave B2B Commerce Suites jämnar ut oddsen för Salesforce, Adobe och Episerver

In Adobe Commerce / Magento, BigCommerce, Commercetools, E-handel, Elastic path, Intershop, Nyheter, Optimizely/Episerver Commerce, Oracle ATG Web Commerce, Salesforce Commerce Cloud, SAP Commerce Cloud by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Så dök då några av de saknade aktörerna inom e-handel upp. I år släpper nämligen Forrester sin lista (”The Forrester Wave™: B2B Commerce Suites, Q2 2020”) över B2B Commerce aktörer samtidigt som de släpper den över vad analytikerna anser är de främsta plattformarna för konsumentehandel.

I andra kvartalets Forrester Wave för B2B Commerce Suites återfinns Salesforce Commerce i topp. Så här fick Salesforce, på ett rättvist sätt, (då det är att anta att de har ”samma” avtalade relation med Forrester som sin nemesis) vara i topposition. Strax före just Adobe Commerce och deras Magento 2.

Det är ändå omvända världar, B2B har historiskt inte varit Salesforce Commerce främsta målgrupp alls. Listan över olika kundcase har främst inkluderat retail och fashionkunder samt andra välkända varumärken för konsumenterna. Men förvärvet av CloudCraze 2018 ska vara vad som främst ligger bakom den nya placeringen. Även om det ursprungligen var en Salesforce Demandware-anpassning i sig. På samma sätt som Vlocity (även det numera en helägd del av Salesforce som ska haft betydelse enligt analytikerna) är Salesforce i botten med skarpa vertikalanpassningar per industri.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Impact Sverige ökar med 45 procent, satsar mer brett inom e-handel

Adobe är ensam tvåa i ”ledar” gänget och Oracle ligger aningen högre här som en ”stark aktör”. Intershop, med flera B2C kunder, finns med i samma grupp som SAP Commerce Cloud, Insite (numera Episerver, men separerade av Forrester) samt commercetools headless, Sana Commerce och BigCommerce (i partnerskap med Acquia). I kategorin nedanför finns Apttus, just Episerver och Unilog samt Elastic Path. Till skillnad från inom B2C gänget återfinns ingen aktör alls i den trista, gråa ”utmanar” rutan längst ned.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Bästa valet inom e-handel 2023, enligt Gartner. Skönhetsbolag ny på listan

Sitecore finns inte med här, inte heller mellanstora aktörer som Shopify eller WooCommerce. B2B är däremot inte deras styrka. B2B frälsta svenska alternativ som Litium och SiteDirect är inte heller synliga. De har trolitgtvis varken behovet av att visa upp en Wave eller Quadrant för att vinna över lokala kunder eller budgeten för att bli en ”Forrester partner”.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss