Cloud kommer, 117 offentliga driftavtal ska omförhandlas och handlas upp 2021

In Cloud / Förvaltning, Nyheter, Offentlig sektor by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Svensk offentlig sektors syn på Azure, AWS och GCP är spännande och högaktuell. Det var speciellt kul att höra hur de yngre generationerna hos stora statliga beställare resonerar 2020 och 2021 i samråd med experterna från svenska AWS tidigare i vinter. De lyckas komma väldigt långt med cloudtransformationen, cloudmigrationen och cloudsourcingen med de PoC de kan göra på enklare, egna [ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]AWS- och dylikt konton. Det krävs betydligt färre ledningsgrupps- och budgetägargodkännanden kring databaser, lagring, brandväggar, DNS etc. för att komma igång med cloudmiljöer.

” – Molnanvändandet inom svensk offentlig sektor faktiskt är betydligt mer utbrett och etablerat än många tror och vad man kan se i media idag. Framförallt kring att dra igång testskott och sätta igång initiala aktiviteter. Där är svenska myndigheter långt framme.”

Sade AWS affärsområdeschef Skandinavien Joakim Stolpe till MKSE.com i december.

Vi har mer på samma ämne:  Ica siktar på 36 procent av e-handeln av dagligvaror, Ocado bara månader bort

Nu visar det sig att tittar vi på helåret 2021 kommer det vara omkring 117 IT-driftavtal som ska konkurrensutsättas, omförhandlas och handlas upp i Sverige. Det visar nya uppgifter kring upphandlingar av förvaltning, IT-miljöer och AM i svensk offentlig sektor. Det kommer leda till ännu mer cloudetablering och kunskap i Sverige.

De tidigare argumenten med att känslig data lämnar Sveriges gränser håller inte längre. Det finns sedan flera år tillbaka alternativa molnprodukter kring känslig datahantering. Som det mångåriga AWS VM-Ware samarbetet, VPN-stöden och AWS Direct Connect (en on-prem fysisk kabel hos myndigheten till AWS-parken) som juridiskt kan lösa den typen av utmaningar.

Vi har mer på samma ämne:  AWS, ARC, Ericsson och Antler ska skapa 1000 nya företag

 

[/ppp_patron_only]