Först i landet med att ta betalt för nyhets/community content

In Check out/Kassasystem, Nyheter, Roxen by MKSE.com Redaktion Martin Edenström3 Comments

Betalning för nyheter över nätet ligger i tiden. Ola Lindholm på Bonnier Tidskrifters KPWebben community är en otippad, svensk pionjär som väljer strategin. Communityt är en Roxen CMS customlösning med XML-sidor och sajten nomierades för Tidskriftpriset 2008, men sedan lanseringen för två år sedan har KPWebben communityt varit grymt olönsamt.

De kommer bli en av få att följa den tveksamma ”succé premium content storyn” Aftonbladet Plus (årsprenumeration 348:- inkl moms). Kallar den tveksam då det avslöjats att flera användare inte visste att det var gratis att läsa nyheter eller bara är kvar då de missade att, eller inte orkade, avregistrera sig. Detta enligt Aftonbladet själva. Andra svenska exempel är E-handelstrender med hundra prenumeranter jämt (årsprenumeration 1 995:- exkl moms) och Exakt Media AB:s Telekomnyheterna (årsprenumeration 8 605:- exkl moms).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Telia och uppköpta mediebolag som C More steppar upp egen Marketing Automation satsning

Extra spännande är vilken prissättning som tillämpas. Svenska Kamratposten väljer en månadskostnad på 29:- inkl moms. Kombinationserbjudandet är något mediahus som Bonnier kan ägna sig åt. Även i detta fall, KP:s säljer samma prenumeration för 19:- inkl moms i månaden om läsaren även är tidningsprenumerant.

I USA ska New York dagstidningen Newsday, som förvisso har en mycket kapitalstark målgrupp på Long Island, med start imorgon börjar ta 1760 kronor om året för egna sajten.

Granntidningen New York Times har andra uppgifter inom premium content, tydligen har tidningen en betydande skara nätläsare som påstår de försökt betala för nätinnehåll men misslyckats med det uppsatta betalflödet.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Shopify går in i Sanity headless

paid_content

Kommentarer

  1. Sara Öhrvall citerar: ”Bloggers should charge for constant updates, those not paying could get updates once per hour”. Sånt gillar vi.

  2. I just detta fall så hade det sannolikt varit bättre om KP hade tittat lite närmare på den affärsmodell som Disney har för Club Penguin. Men det ska bli intressant att följa hur KP-webben utvecklas.

Leave a Comment