Så blev Expressens nya läsplattesatsning

In Android, iPad, Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Expressen.se har lanserat den nya tablet satsning som CTO Peter Frey berättade om för MKSE innan sommaren.

Det är en tabletmåttfixerad layout med fingervänliga länkknappstorlekar och ett omfattande infinite scroll uppbyggt löp.

Menyer landar i både en fixerad ”hamburgare” till vänster och Expressen TV innehåll samt visst annat innehåll kolumnförs till höger. Det är relativt stora typsnitt jämfört med desktop varianten. I övrigt är det inte så jättemånga iPad-anpassningar jämfört med den tidigare desktop-varianten. Sidoscroll (omåttligt populär just nu) används längre ned på löpet. Men enbart för mindre listor etc.

Inloggat läge marknadsförs med egen ikon i topp. Denna ger tillgång till låsta artiklar och bygger främst på Facebook Open Graph registrering.

Det nya släppet marknadsförs med en informationsruta för besökare på enheten.

0
Besökare på mobilen har tidningen

Det är relativt skönt att se att det inte är något överflöd av sido-paginering, höjdboxade kolumner eller överdrivet stora typsnitt som ”iPad-fokuserade” aktörer som OnSwipe (även om den blivit bättre i senare versioner) förespråkar. Även koncernen Turner Corps. har senaste åren ”tvingat in” läsare i boxade tabletlösning för tidningar som Bleacher Report, något domäners närmast fördummande

Men det är inkonsekvent, startsidelänkar till berörda bloggposter tar fortfarande besökare till desktopversionen av sidan

Expressen har tidigare laborerat med CodeIgniter på Amazon EC2 för sina mobilsatsningar och berättade inför detta projekt om att EPiServer nu fungerar som en typ av bakomliggande CMS-innehållsleveranstjänst där istället allt på Expressen.se istället presenteras via nya egna API:t på teknik som ElasticSearch, Node.js och RabbitMQ.

Leave a Comment