Så blir Drupal 8

In Drupal, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström28 Comments

Arbetet med Drupal 8 har påbörjatsriktigt under slutet av 2011. Teamet som ska sätta arkitekturen och inriktningen är Greg Dunlap (Configuration Management), Larry Garfield (Web Services), Gábor Hojtsy (Multilingual), Jacine Luisi (HTML5), Jeff Burnz (Design) och John Albin (Mobile).

Betydande i nya versionen är framtagandet av de s.k. major core initiatives, något som communityt får vara med och bidra till. Där diskuteras i skrivande stund hej vilt en massa ämnen.

I konkurresen mot främst WordPress gäller det nu bara för Drupal att:

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Bostadsrätterna uppdaterar Drupal för 2000 föreningar

Kommentarer

  1. ”Få ned teknikstämpeln genom att inte låta utvecklare släppa så många råa beta/alpha versioner av Drupalkomponenter och plugins.”

    Det är inte problemet. Det problemet består i är att det är svårt för icke-initierade att förstå vilka moduler som är produktionsklara. Det är ett användbarhetsproblem på drupal.org.

    Att ha flera releaser och släppa kod tidigt leder till ökad kvalitet (http://www.catb.org/~esr/writings/cathedral-bazaar/cathedral-bazaar/ar01s04.html). Till skilllnad från proprietära produkter som ofta har ”skarpa” släpp som i princip är betor man valt att kalla ”1.0” av marknadsföringsskäl.

  2. Drupals främsta konkurenter är inte andra öppna system, utan proprietära system, som EPI, Sitecore etc. Intiativen startade för flera månader sedan.

  3. Det där vet jag inte om det stämmer. Jag gjorde en liten körning i CMS Crawlers databas på upptäckta sajtbyten de senaste 90 dagara och då ser det ut så här:

    Byten från Drupal till något annat:CMS, AntalWordPress, 188Joomla!, 100TYPO3, 19PSPad editor, 8Magento, 8Byten från något annat till Drupal:
    CMS, AntalJoomla!, 258WordPress, 165TYPO3 97FrontPage 52Plone 21
    Och om man specifikt tittar på vad t ex EPiServeravhoppar byter till så ser det ut så här:CMS, AntalDrupal, 3Sharepoint, 3WordPress, 3TYPO3, 2Joomla!, 2

    Vi kan dock (självklart) inte veta vilka system som nya sajter står och väger mellan så naturligtvis kan det vara så att helt nya sajter väljer mellan proprietära system och Drupal och sedan väljer Drupal men jag antar att siffrorna över byten säger en hel del om vilka system man väljer mellan och då är det helt klart vanligast att någon som en gång valt öppen källkod håller sig kvar där.

  4. Det där vet jag inte om det stämmer. Jag gjorde en liten körning i CMS Crawlers databas på upptäckta sajtbyten de senaste 90 dagara och då ser det ut så här:

    Byten från Drupal till något annat:CMS, AntalWordPress, 188Joomla!, 100TYPO3, 19PSPad editor, 8Magento, 8Byten från något annat till Drupal:
    CMS, AntalJoomla!, 258WordPress, 165TYPO3 97FrontPage 52Plone 21
    Och om man specifikt tittar på vad t ex EPiServeravhoppar byter till så ser det ut så här:CMS, AntalDrupal, 3Sharepoint, 3WordPress, 3TYPO3, 2Joomla!, 2

    Vi kan dock (självklart) inte veta vilka system som nya sajter står och väger mellan så naturligtvis kan det vara så att helt nya sajter väljer mellan proprietära system och Drupal och sedan väljer Drupal men jag antar att siffrorna över byten säger en hel del om vilka system man väljer mellan och då är det helt klart vanligast att någon som en gång valt öppen källkod håller sig kvar där.

  5. Det är inte byte inom open source världen som jag ser som konkurrens, jag ser konkurrensen mellan just proprietära system och open source system. Just i det valet.

  6. Men alltså, Drupals främsta konkurrent måste väl ändå vara andra öppna system? Om inte annat enbart på volym, öppen källkod torde nästan alltid vara närvarande som ett alternativ i alla upphandlingar och används på en majoritet av sajterna som byggs idag.

    Sedan kan man såklart segmentera ner marknaden och då hittar man väl ett segment för lite större företagswebbar och offentlig-sektor-sajter och (i vart fall i Sverige) så har ju fortfarande kommersiella system greppet om den marknaden i och med EPiServers och SiteVisions dominans.

  7. Tack Jakob, det låter rimligt. Borde inte vara så svårt att göra det tydligare på Drupal.org i så fall – eftersom användarbasen numera är så pass omfattande och diversifierad?

  8. Måste hålla med Pär här. Han är dessutom the man när det gäller statistik som backar upp. Mikke, den del av Drupal ni representerar motsvarar nog inte hela leverantörssveriges syn på Drupal.

  9. Ja, och det behövs för webbplatsen är inte så lätt att förstå. Något som Janne Kalliola var noga att påpeka på DrupalCamp i maj förra året.

  10. Jag kan bara svara för mig själv, och jag har just den synen som jag beskriver. Och jag föredrar att bli tilltalad du ;-)

  11. Yup. Tänkte på de kunder din arbetsgivare och troligen du hjälper med Drupal. Även om jag förstår åsikterna kan vara personliga!

  12. Här blir man ju helt klart lite nyfiken på vilka publiceringsverktyg som du tycker är Drupals tuffaste konkurrenter. Vilka system finns med på shortlist när kunderna ska ta beslut? 

    Vi (som inte jobbar med LAMP-systemen) är aldrig kvar så långt i upphandlingarna att vi ser Drupal på shortlist där vi är med. Diskussionen om grundplattform, licensmodell, projektupplägg och förvaltningsmodeller brukar klaras av tidigare och när alternativen kokats ner så hamnar vi (om vi är kvar) mot andra som jobbar med samma eller snarlika kommersiella system, med snarlika licens-, projekt- och förvaltningsmodeller och nästan alltid Microsoftbaserat mot Microsoftbaserat. Det SLUTLIGA valet står liksom väldigt sällan mellan att köra EPiServer eller WordPress utan det är en serie beslut som rätt tidigt delar upp leverantörer, system och kunder i två helt olika fack.

    Så jag är seriöst nyfiken på vilka Drupal står heads up mot när kunderna ska fatta beslut. 

  13. Svaret finns ju ovan, jag anser att just proprietära system står mot open source – och det är ju just det som du själv beskriver också – när man har en process där man automatiskt väljer bort open source alternativen så har man ju redan valt vart man vill.

  14. Jag fattar hur du menar men då har vi nog lite olika syn på definitionen av vad en konkurrent är. Om jag är hungrig och väljer mellan att köpa en macka eller en frukt så gör jag först ett val mellan att gå till smörgåsdisken eller fruktdisken. Väl i fruktdisken hamnar jag sedan inför nya val, äpplen, bananer eller päron? I det läget är inte längre en salamimacka en konkurrent om min uppmärksamhet.På samma sätt ser jag på CMS-marknaden, det är en serie valmöjligheter som successivt leder till 2-3 slutliga kandidater och det är där man hittar sina direkta och tuffaste konkurrenter. Sedan finns det då en långsiktig förskjutning mot öppen källköd (på samma sätt som det finns en långsiktig ökning av försäljningen av färdiga mackor) men den långsiktiga trenden berör inte specifika produkters konkurrenssituation.

    När jag sitter i långt gångna förhandlingar vid upphandling så är aldrig kundens alternativ till det vi jobbar med Drupal utan något annat som är väldigt lika det vi jobbar med.

    Rimligen ser det likadant ut även för er som jobbar med Drupal, att er tuffaste konkurrent är något annat, väldigt lika Drupals teknologi och mjuka värden?

  15. Ja, vi har olika uppfattning om vad en konkurrent är i det här samamnhanget. Om vi tar matexemplet, som jag ser det ser det, och tar mat exemplet, så är det mat utan tillsatser (pen source) och mat med tillsatser (proprietära system ). Sedan vilken rätt man väljer efter det, är en annan sak.

  16. Pär, måste lägga till att i en del initiala 250-500h förfrågningar q3-q1 2012 står ibland slutvalet mellan EPi och Drupal 7 i 08-området. Det ser jag.

  17. En del Drupalkunder VET INTE att de har just Drupal. De bryr sig inte heller, går 100% på pris (och litar på leverantör). Därav granskar de (detta gäller alltså 250-500h projekten) inte open source aktörer mot varandra. Men i utvärdering shortlists finns ofta en viss gammal bloggmotor kvar i slutet, tillsammans med Drupal.

  18. Eh, jag skulle vilja veta vilka kunder som inte vet att de har Drupal när de har valt Drupal. Mycket märkligt påstående….

  19. strunta i Mikke, han är lokalpolitisk Västerpartist där jag bor

  20. Svar på din fråga ovan om att kunder inte skulle veta om vad de valt – nope var inte på DrupalCamp. (gick inte att svara i tråden, rutan blev för liten att skriva i), så delge gärna.

  21. Ska denna kommunist på Nodeone göra Drupal åt Moderaterna? Hur gick det till??

  22. Det är ju onekligen klart intressant för det måste vara en rejäl scenförändring om man har såpass olika saker mot varandra i slutvalet.

  23. NewsMill, suck. Och vad har du att tillföra till diskussionen?

Leave a Comment