Försiktigare CRM-kunder tvingar Salesforce sparka 8000, Sverige drabbas

In Nyheter, Salesforce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Som sagt, inte bara ”Ohana-relaterade” nyheter och plyschdjur senaste tiden från CRM-jätten Salesforce. För några timmar sedan kom nyheten att mjukvarujätten planerar att varsla massiva 10 procent av hela arbetsstyrkan. Inte otippat styrt av nya stenhårda järnnävarna och storägarna på Starboard som passat på att ta en beslutsfattande styrelseposition under kursfallet.

Det motsvarar massiva 8000 tjänster och dessa fick just ett trist e-mail, inte över mångmiljardförvärvet Slack, i egna inkorgen (se bild). Även i november påbörjade SFDC en tidigare uppsägningsvända. Alla marknader ska ha drabbats, och inte heller Sverige kommer att skonas enligt uppgift. SFDC AB har runt 300 till 350 anställda i Sverige. Det är en hel del tillväxtrelaterade roller inom M&A, HR, sälj samt överlappande roller efter alla förvärv som elimineras. Uppsägningarna kommer att ske i snabb takt, de ska uppdagas och genomföras bara de kommande veckorna. Nyheterna är jobbiga även för andra bolag inom branschen som ofta har Salesforce som förebild och som också genomför förvärv och satsat på att beef’a upp egna affärsutvecklings/strategi/sälj och HR-enheterna under de senaste åren.

Vilka svenska bolag har redan spenderat för mycket på fel headless-stöd och eventuellt missmatchade digitalstöd? Ett MKSE Patreon Premium-konto öppnar upp för MKSE.com Lens och direktkontakt med innovation tech samtal. Prova gratis – en begränsad period.

” – Miljön är och förblir väldigt utmanande och det har visat sig att våra kunder tar ett mer avvägt grepp om sina köpbeslut inom mjukvara. När våra intäkter accelererade genom pandemin anställde vi för många personer vilket ledde in i den ekonomiska nedgång vi nu står inför, och jag tar ansvar för det.”

Säger Salesforces vice vd Marc Benioff om beslutet. Det måste vara skönt för Bret Taylor att slippa vara en del av denna del av bolagets historia, han lämnade över hela ledningsrollen tillbaka till Marc Benioff nyligen för att satsa på en ny startup.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce pensionerar Customer 360, numera Patient 360, Citizen 360, Member 360 och Subscriber 360

Salesforce och CFO Amy Weaver verkar däremot tro på en kortare lågkonjunktur. I samband med en investerardag i november berättade Salesforce att de stora målen ligger kvar. De handlar om att nå 50 miljarder dollar i intäkter innan helåret 2026 är slut. Det skulle innebära att lika många år som går ”förlorade” (kanske 2022 samt 2023 alternativt till 2024) kort därefter kommer vändas till mer tillväxt och återhämtning (då kanske 2025 till 2026).