Stora digitala trender från året som gick?

In CXM, E-handel, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Arbetet med att ta fram MKSE Digital Excellence 2016 genererar mängder med statistik om svenska digitala satsningar 2016.

Här är några intressanta iakttagelser:

Utländsk webbkompetens konkurrerar med svensk

Ofta har svenska digitala projekt och webb skötts inom landet. Vi svenskar litar ofta mer på möten mellan fyra ögon snarare än delegera till nearshore eller frontend’are i Indien. Och kunderna har inte alltid samma krav på enorma globala content-arbeten och utrullningar som kanske köpare i USA är vana vid. Främst koncept, design och UX-mässiga uppgifter har nästan uteslutande skötts från Sverige i svenska kundprojekt. Men trenden bryts. Runt 2014 blev det vanligare att låta kundbesluten kring webb fattas från centrala kontor i t ex London och Paris. Och 2015/2016 visar det sig även betydligt vanligare att sedan välja en UX- och designleverantör i England eller Tyskland. Istället för en svensk partner som tar hand om bitarna. Det har t ex gänget bakom Volkswagen.se och Kenwood gjort.

Inhouse är bäst

Ni vet alla rekryteringsannonser om interna digitalroller? De syns även i årets lanseringar. Inhouse totalt dominerar i år. Byråerna får se sig slagna flera gånger om. Hela 40 av 152 bidrag togs fram inhouse. Och i ytterligare projekt var så klart inhouse front- och backend resurser inblandade. Dessutom är det en klar majoritet av inhouse-bidrag ibland alla MKSE Digital Excellence 2016 tävlingskategorier. Inom handel, hotell och restaurang var tom. samtliga bidrag utvecklade inhouse. Och de presterade, alla hade t ex automatiserat med integrerade system kring integrerad e-post och annan kundupplevelsehantering samt hade fina laddningstider i snitt.

Vanligast lansera webbplatser i maj

Många vill ha ut sina sajtlanseringar innan juni. Med 21 lanseringar är maj är klart aktivaste månaden om året för release följt av mars med 18 och april med 17. Förståligt då det är behagligt att ha iaf juni på sig innan industrisemestern för att prestanda/last och användarupplevelsetesta en lansering innan industrisemestern kickar igång.

De vanligaste CMS/e-handelsplattformarna

Som vi tidigare berättat är Episervers dominans stor. Men därefter finns flera andra CMS/e-handel som lagt en stor del av svensk marknad under sig. I fallande ordning är de största systemen vi mätte efter Episerver följande:
WordPress (24 stycken lanseringar)
SiteVision (8 stycken lanseringar)
Magento (7 stycken lanseringar)
Drupal (7 stycken lanseringar)
Adobe Experience Manager (5 stycken lanseringar)
Sitecore (4 stycken lanseringar)
hybris, IBM WebSphere Commerce och litium hade alla 3 stycken lanseringar

Offentlig sektor/organisation har Sveriges mest snabbladdade webbar

Den kategori som kunda visa upp klart bäst prestanda och snabba laddningstider var svensk Offentlig sektor/organisation. Hela 5 av 10 bidrag kom från sektorn inom totalt topp 10 samtliga mätvärden och mycket beroende på detta. Laddtiderna i snitt för svensk Offentlig sektor/organisation topp-5 var blott 0,52 sekunder.

 

mkse-digital-excellence-2016
I en tid när allt är mätbart ska så klart digitala satsningar bedömas inom:

  • Prestanda och användarupplevelse
  • Integrerade kundupplevelse-system
  • SEO och
  • IT-säkerhetstänk

Istället för en jurys subjektiva åsikter. Detta har MKSE gjort med 152 av de största svenska lanseringarna vi såg under 2015/2016.

Mer information om nominerade och vinnare kommer inom kort. Mer om hur tävlingen går till hittar ni här.

 

Leave a Comment