Vad tog Sitecore till den absoluta toppen av Gartner Magic Quadrant?

In CXM, Nyheter, Online Marketing, Sitecore 8 by Martin EdenströmLämna en kommentar

Sitecore står för en av årets mest imponerade ökningar i Gartner Magic Quadrant WCM 2014. En mycket viktig rapport och graf som är det i särklass mest återkommande stycke data citerat och återgett vid CMS och CXM-upphandlingar världen över.

Vad är det då perioden 2013-2014 som Sitecore gjort så pass bra att de toppar grafen som visionärt världsledande?

Några av sakerna bolaget gör rätt just nu har vi tittat på här på MKSE tidigare:

 • Sitecore förstod att CXM innebär ett förändringsarbete där de måste vara pådrivande. Därför tog de tillbaka egna expert services och satte ut förändringsledare hos kund.
 • Med FXM förstod Sitecore att CXM-införande måste ske stegvis och legacy måste respekteras och vävas in, inte kastas över som ett framtida problem för implementatörerna.
 • Sitecore har använt sin mång-mångåriga erfarenhet kring online marketing (Sitecores Online Marketing Suite från 2008-2009) och redaktionella gränssnitt inom detta för att snabbt positionera sig bland bjässarna IBM, Oracle och Adobe inom det totalt drivande området online marketing.
 • Sitecore var väldigt tidigare med att anamma termen “customer experience”, de vävde till och med in den i sin slogan för något år sedan. Även produkten heter numera “The Sitecore Experience Platform”.
 • Sitecore har jobbat hårt på att förklara för marknadsförare vad de får med produkten. En massa content och pedagogiska kampanjsajter som ConnectTheExperience med en mängd övertalande KPI:er har tagits fram.
 • Sitecore förstod molnets vikt redan 2010 och såg till att anpassa sin produkt skalbart och för mindre fysisk lagring. Runt 3 år innan .NET-konkurrenterna.
 • År
  2014
  började Sitecore sin nuvarande satsning på online marketing
  Sitecore jobbar mycket med mättal och möjligheten att ge sina kunder KPI:er att mäta och leverera resultat på till ledningen.
 • Den nya sökmotorn erbjuds gratis till alla kunder för att passa i resten av CXM-cirkeln.
 • I år har det satsats ännu hårdare på att erbjuda viktiga målgruppen CMO ett utökat, personaliserat cross-channel marketing stöd samt vad man kallar “real time marketing”.
 • Sitecore hymlar inte med att sviter av programvara (som Oracle och Adobe jobbar) inte fungerar idag och mest blir ännu ett huvudbry för CMO och CTO:s som ska utbilda sin personal. De samlar sitt erbjudande (som även inkluderar Microsoft Commerce Server plattformen numera) och försöker få marknadsavdelningarna att förstå och faktiskt vinna på att använda lösningen.
 • Den efterfrågade automatiserade MVT / A/B-testningen har uppgraderats.
 • Sitecore har jobbat med skarpa exempel och låtit faktiska CXM-kunder uttala sig om hur de använder plattformen.

Sitecore har runt 4000 kunder till sitt CXM-erbjudande. I Sverige är de största referenserna idag Husqvarna, Volvo, Stena Line, Thule och Panduro Hobby.

Enbart Adobe mäktar hänga med Sitecore i årets Gartner-graf, de anses bättre på att få ut och sälja sin produkt globalt, men är inte lika långt framme visionärt som Sitecore ännu.

Tidigare jämnstarka .NET CMS-kollegan EPiServer var inne på samma online marketing-spår 2009 men blev uppköpta och har de de senaste åren valt en annan strategi. Nu finns de enbart med som en “visionary” bland de 19 aktörerna i årets graf.

Fler artiklar om ämnet:  Open Data Initiatives betydelse för framtiden inom kundupplevelsehantering

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.