Viasat OS app dras med stora problem

In Android, Drupal, iPad, iPhone by MKSE.com Redaktion Martin Edenström8 Comments

Update: Viasats OS-sändningar har fått en tuff start med kritik kring alla reklampauser, allmän osäkerhet och dåligt timade avbrott.

Det är inte mycket bättre med den tillhörande appen. Appen är främst en wrappad mobilwebb produktion, det ska även finnas native komponenter med pull-to-refresh och kalenderintegration. Tyvärr dras den med:

 • En medaljlistning, som är trasig och visar fel antal medaljer
 • Det finns en reklamdel i botten vars innehåll i nuläget inte leder någonstans
 • Topplistade filmklipp som kräver ett Viasat-konto som ej går att skaffa enbart över appen
 • Viasat lovar i egna informationen att klipp och sändningar ska finnas tillgängliga över läsplatta och smartphone. Men det projektet har inte slutförts i tid.

Det har lett till över lag dåliga betyg (snitt på 2,4) från användarna i App Store. Frustrationen är stor att behöva ta del av reklam trots att användare skaffat ett betalabbonemang. Trots det toppar den just nu nedladdningslistorna.

Även Android-versionen (som bygger på samma web-content) får sina slängar av sleven. Nu rapporteras det även att det ska finnas säkerhetsproblem som exponerar betalkortsinformation från användare.

Appen ska däremot ha beröm för:

 • En ren, trevlig design med väl valda typsnitt
 • Omfattande statistikinnehåll om man gräver sig ned i sport, tillfälle eller andra vertikaler
 • En relativt aktiv content produktion av svenska nyheter

Trots allt ett bakslag för Viasat och MTG som gått ut och lovat ”nydanande sändningar som på ett helt nytt sätt ska göras tillgängliga i alla typer av enheter”.

Viasat.se gick redan 2010 live på en Drupal 6 och var en del av den delvis inhousestödda MTG-satsning på Drupal som huvudsakligt CMS som ägde rum för 5-6 år sedan.

Första versionen tog Webbhuset fram. Sedan dess har Viasat.se-sajterna uppdaterats till en Drupal 7 2013. Då var hela sex konsultgrupper med i bilden; Antrop, Happiness, Sthlm Connection, Yollo! Design, frilanskonsulter från nedlagda Wunderkraut Göteborg och Viasat egna inhouse-team.

Viasat jobbar vidare med Apegroup för mobilwebb och iOS/Android-appar. Tidigare har även Publicis Monterosa jobbat med MTG-koncernen och tagit fram appar.

Som egen player används en lösning som ligger på Open Source Media Framework (OSMF).

Kommentarer

 1. Håller med om en del men lite väl hård i artikeln ovan. TV-sändningar har fått en hel del positivt och hanteringen av reklam har för mig varit helt ok, trodde det skulle vara betydligt värre.

  Klipp fungerar utan att vara inloggad och medaljtoppen stämmer för mig i alla fall. Det är inte enbart en wrappad version av os.viaplay.se ( och även om en del är webbvyer så finns det native komponenter med pull-to-refresh och kalenderintegration. Senaste versionen har snittbetyg 3.5 (inte 2.5 som du skrev) och många av negativa omdömen är pga krav på Viaplay-abb för att se OS live.

 2. Hej Jacob. Kritik då en betalkanal tar över sändningarna var väntat då det tidigare inte fanns några andra pauser än sponsorlogotyperna då och då.
  Och exakt, 2.4-2.5 var betyget för samtliga släppta versioner.
  Medaljtoppen på startsidan har varit trasig sedan tre dagar tillbaka.

 3. viaplay funkar rejält dåligt, appen i ipad stänger ständigt av,inte heller med en pc via sajten fungerar det särskilt bra…. jag har haft många såna här tjänster genom åren och har aldrig vvarit med om att det är så här struligt… infon från viaplay är också under all kritik… om man tex kollar på viaplays facebooksida så är de ständigt lika frrrvånade över att ngn har strul, trots att de mkt väl vet att felet oftast ligger hos dom inte hos användaren…. det är rätt surt att betala nära 300skr för några veckors sport och få detta laggande och buffrande och felaktiga länkar på hemisdan och livesändningar som inte startar osv osv osv

 4. Hej!

  Betyg: Tycker betyget för alla versioner är irrelevant och intressanta är ju statusen på appen idag. Apple själv sorterar och presenterar betyget för senaste versionen.

  Blandar rätt friskt mellan Viasat, Viaplay och TV-kanalerna. Ape Group jobbar exempelvis med Playtjänsterna (TV3, TV6, TV8, TV10) men tror inte de har något med Viaplay, Viasat eller OS-appen att göra.

  Sen är videotjänster relativt komplicerat. Jämfört med flera andra (HBO, TV4, Kanal 5) som snittar runt 1-2* i betyg så står sig det ändå rätt bra och inte ensam om att tycka det :)

  http://blogg.dn.se/teknikbloggen/2014/02/10/ar-detta-de-basta-sandningarna-fran-ett-os-hittills

  Mvh
  Jacob

 5. Nu har du fått saker om bakfoten, det var inga xkrautare som varit inne och petat.

 6. Otroligt dåligt, med plattan så laggar ovh man kastas ut hela tiden. Försöker man komma i livemode genom att trycka på live så händer inte ett skit. Appen är ett ofullständigt hafsverk! Bedrövligt när man har haft så lång tid på sig att utveckla och testa !

 7. bilden släpar efter ljudet med c;a 30sek,,släppa en värdelös app känns som bedrägeri när man får betala för att kunna se sändningen.

Leave a Comment