Volkswagen Group bygger enorm Commercetools Composable Commerce, kopplas in i bilarna

In Adobe AEM, Commercetools, Headless / Decoupled CMS, Java, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Volkswagen-koncernen samt egna varumärken som Seat, Audi, Bentley och Porsche har berättat mer om det val av Commercetools headless commerce / composable commerce biljätten nyligen gjort. E-handelsstrategin utgår från Tyskland och Österrike och ska gälla för samtliga av egna nutida och framtida e-handelsinitiativen.

Volkswagen, annars en av världens större Adobe AEM och Marketing Cloud användare (som utbildat och sysselsatt tusentals interna digitala förmågor i en enorm digital inhouse enhet sedan 2014), gick inte på Magento / Adobe Commerce spåret. De ska istället använda den kommersiella verktygsprogramvara och infrastrukturen från tyska Commercetools (ursprungligen baserad på best practice från livsmedelsjätten Rewe) för en koncerngemensam e-handelsplattform.

Det har funnits fler alternativ 2020-2021. Bentley ska även vara en sprillans ny Salesforce Commerce användare, men inte i Tyskland. I Sverige är t ex Porsche en Optimizely Commerce kund.

Den nya plattformen gör att kunderna kan köpa allt från fordon till navkapslar till digitala tjänster från Volkswagen. VW tryckte under 2020 ut hela 8 900 000 fordon och koncernen sysselsätter hela 665 000 anställda.

Commercetools värderades redan hösten 2019 till 3 mdr SEK, och med tanke på tyska kollegan Contentfuls värdeökning år till år från 9 miljarder SEK 2020 till omkring 42 mdr sommaren 2021, inför börsnoteringen är det inte möjligt att det är i alla fall tvåsiffrigt miljardvärde på e-handelsalternativet.

Headless-plattformen ska ha valts ut då lösningen möjliggör bättre kundkontakt från alla ”Touch points” som mer traditionella märkeswebbplatser samt mobila enheter och så klart fordonenDetta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!

Är du redan medlem, men utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.Login with Patreon
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  McLaren gör nya plattformsval, så resonerar bilmärkena 2023