Volkswagen Group bygger enorm Commercetools Composable Commerce, kopplas in i bilarna

In Adobe AEM, Commercetools, Headless / Decoupled CMS, Java, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Volkswagen-koncernen samt egna varumärken som Seat, Audi, Bentley och Porsche har berättat mer om det val av Commercetools headless commerce / composable commerce biljätten nyligen gjort. E-handelsstrategin utgår från Tyskland och Österrike och ska gälla för samtliga av egna nutida och framtida e-handelsinitiativen.

Volkswagen, annars en av världens större Adobe AEM och Marketing Cloud användare (som utbildat och sysselsatt tusentals interna digitala förmågor i en enorm digital inhouse enhet sedan 2014), gick inte på Magento / Adobe Commerce spåret. De ska istället använda den kommersiella verktygsprogramvara och infrastrukturen från tyska Commercetools (ursprungligen baserad på best practice från livsmedelsjätten Rewe) för en koncerngemensam e-handelsplattform.

Det har funnits fler alternativ 2020-2021. Bentley ska även vara en sprillans ny Salesforce Commerce användare, men inte i Tyskland. I Sverige är t ex Porsche en Optimizely Commerce kund.

Den nya plattformen gör att kunderna kan köpa allt från fordon till navkapslar till digitala tjänster från Volkswagen. VW tryckte under 2020 ut hela 8 900 000 fordon och koncernen sysselsätter hela 665 000 anställda.

Commercetools värderades redan hösten 2019 till 3 mdr SEK, och med tanke på tyska kollegan Contentfuls värdeökning år till år från 9 miljarder SEK 2020 till omkring 42 mdr sommaren 2021, inför börsnoteringen är det inte möjligt att det är i alla fall tvåsiffrigt miljardvärde på e-handelsalternativet.

Headless-plattformen ska ha valts ut då lösningen möjliggör bättre kundkontakt från alla ”Touch points” som mer traditionella märkeswebbplatser samt mobila enheter och så klart fordonen [ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]

själva. De första sajterna har redan rullts ut i Tyskland. De inkluderar fordonsförsäljning mot Audi-återförsäljare samt beställningsformulär online för den nya ID.3-elbilen från Volkswagen.

” – Vi stöder våra varumärken när det gäller att starta upp egna webbutiker. Där kunder enkelt och bekvämt ska kunna bläddra och köpa från Volkswagens stora produktsortiment. En central e-handelsplattform är en viktig del våra varumärkens digitaliseringsstrategi. Vi har skapat en attraktiv, ny försäljningskanal för koncernens varumärken, importörer och återförsäljare.”

Säger Christoph F. Möller, chef för digital handel på Car.Software Organization. Byrån McFadyen Digital i Wien, som tidigare varit en större Magento-partner, är ansvarig digital partner inom allt som har med Commercetools att göra.[/ppp_patron_only]

Vi har mer på samma ämne:  Ledande svenska Commercetools partners, nya headless kunder ansluter