Shopify-utmanaren BigCommerce från Australien/USA berättar idag om sin geografiska etablering och expansion i både Sverige, Danmark, Norge, Österrike och Peru. Bolaget har tidigare inte haft någon lokal närvaro eller knappt några partners i Norden (utöver SQLI som blev partner genom sina franska ägare). BigCommerce gick upp på börsen i ett läge av ehandelshysteri efter pandemin och har sedan dess fått se sin börskurs från 2020-noteringen falla med så mycket som katastrofala -87 procent.
Mailchimps ägare Intuit bjöd hela 15 mdr SEK för bolaget innan IPOn runt två år sedan.
Omsättningen per kvartal ligger idag på runt 0,66 mdr SEK. Förlusten senaste kvartalet var samtidigt runt -360 Mkr, en tredubblad förlust jämfört med året innan. En del av expansionsstrategin, enligt bolagets ledning. Börsvärdet är idag modesta 13 mdr SEK. Ett vanligt mått som används för att mäta effektiviteten hos SaaS-företag är ”40-regeln”, som beräknas med tillväxt intäkter plus rörelsemarginalen i procent. Om procentsumman av de två talen är över 40% så växer ett SaaS/tillväxtföretag på bra. Summan kan även fungera att använda för förlustföretag som BigCommerce. Men i BigCommerces fall är summan av dess intäktstillväxt och friarörelsemarginal i år 21,8%, långt under 40%. Företagets tillväxtstrategi kan därav vara att anse som både dyr i marknads/kundanskaffningskostnad och ej helt långsiktig eller genomtänkt.
Att ta sig an ”ehandelsredo och ehandelsvänliga” länder som Sverige var en del av taktiken som lades fram när bolaget gick in på börsen och frigjorde stora pengar för den expansion som nu aktualiseras.
Aller Media-ägda e-handlaren Skapamer blev en av de första svenska kunder a att byta plattform till BigCommerce.
Bolaget blev en Strong Performer i Forrester Research The Forrester Wave™: B2C Commerce Solutions, Q2 2022” och The Forrester Wave™: B2B Commerce Solutions, Q2 2022.
Och timingen behöver inte vara fel. Flera svenska Shopify Plus användare har som MKSE rapporterat om tröttnat på inlåsningen och byråkratin och söker efter mer flexibla alternativ. Även om blickarna då snarast vänds mot lokala pure player headless-alternativ.
BigCommerce ska med sina stora valmöjligheter inom t ex SKU variationer (upp till 600 separata egenskaper ska gå att konfigurera upp) vara bra för företag med stora sortiment och omnikanal variationer. BigCommerce har idag fler än 145 000 webbplatser uppe i egna SaaS-subscription intäkterna och har för närvarande 52 198 butiker aktiva på plattformen.