Bonnier säljer data till nya Salesforce Data Studio, skapar målgrupper med hundratals miljoner användare

In Analys / Statistik, CDP, DMP, Nyheter, Salesforce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Under förra veckan släpptes nya Salesforce Marketing Cloud Data Studio, en utökad datahanterare och handelsplats med syftet att ger marknadsförare en enkel om omfattande ingång till mängder av anonymiserad data från en massa olika källor.

I exemplet Salesforce använde sig av på Dreamforce-scenen i San Francisco visade man upp hur en potentiell målgrupp bestående av ett tiotal miljoner individersom intresserade en hotellkedja enkelt kunde utökas till 700 miljoner individer.

Eskaleringen kunde skapas då olika större dataavsändare (mediahus, sociala nätverk m fl) och Salesforce-kunder kommit överens om att hjälpa varandra genom att dela ut egen data och därefter få och ta del av varandras data i motsvarande omfattning. Och svenska Bonnier var en av de som anslutit sig till det nya Salesforce Marketing Cloud Data Studio datautbytet.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  AI som raderar accent i realtid ifrågasätts, ny call-center innovation från Salesforce

Fördelen med så stora datamängder är bl a hur därefter Salesforce kan skapa nya segment för ytterst nischade målgrupper (de tog fram ”Foodies” för kunden Hotels.com som ett exempel). En sådan målgrupp, tillsammans med rätt typ av hotell, kan bli en vinnande kombination som konverterar extra gynnsamt.

Tanken är sedan att ”Foodies” gruppen får sedan ett specialframtaget Salesforce Marketing Cloud (Marketing Automation) e-postutskick med helt anpassad copy (intelligent framtagen baserat på uttryck och vokabulär som fungerar mot målgruppen, något Einstein AI hjälper till med) och bildval (även denna Einstein AI-framtagen) som passar dem och deras vilja att konvertera.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce Shoppers Copilot e-handel erbjuder individuell prissättning, "AI i bulk" och smarta kampanjer

En sista detalj och fördel för marknadsförare som väljer köpa in nya Data Studio är att därefter även kan se och kontrollera olika ”överlappande” data i målgrupperna (då de kanske använder och är medlemmar på flera sociala nätverk och kunder hos mediahus) och skapa extra, kompletterande utskick som undviker dessa eller drar nytta av dem på olika sätt.

Adobe hade ett liknande initiativ som de vill låta sina ”enterprise”kunder inom olika vertikaler bidra till med 2016/2017 års “People-Based Marketing“ upplägg.