Knepiga CMS-termer #25: Omni-Channel

In Nyheter, Omnikanal, Online Marketing, Salesforce Commerce Cloud by MKSE.com Redaktion Martin Edenström3 Comments

Dags för en djupdykning i ännu en term vår bransch ofta slänger sig med. Ett begrepp som nämns här och där men som kanske inte alla åhörare ändå riktigt förstått vad det innebär.

http://parachutedigitalmarketing.com.au/blog/wp-content/uploads/Omni-Channel-Retailing.jpg

Omni-channel retailing/Omnikanals handel är en utveckling och idag populärare variant av  multi-channel retailing, eller multi-kanal handel. Tidigare begrepp inom området inkluderar single channel och cross channel.

Sett till e-handel och CMS innebär det att e-handel inte ska ses som ett tillägg eller ett system som riskerar kanabalisera på andra säljkanaler. E-handelsinstallationen/digitaliseringen görs om i ett centralt, större sammanhang där det istället blir ett helt, eller delar av ett helhetstäckande system som förändrar även tidigare säljkanaler.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Helheten var avgörande när Ramundberget valde ut Salesforce och NoA

Den typen av omfattande kundkanalstänk ska utöver helhetskontrollen även underlätta och förbättra central CRM/kundvård samtidigt som försäljningen förhoppningsvis stöds genom ihopknytning av e-handel, kassaregister, PIM, butikssystem/servrar och mycket annat.

Exempel på en fördel för kund är den rådande trenden med ”Buy online pickup in store”.

Nackdelen är att e-handelsprojekten blir större och mer komplexa. Mycketmer komplexa.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Tesla använder Storyblok headless för CRM i 30 egna butiker

Kommentarer

  1. Jag förstår inte varför PIM kommer upp i en omni-kanal diskussion? Det är förstås viktigt för alla bolag som hanterar produktinformation, men det är ju affärssystem och att kunna ta emot kortbetalning etc. också.

    Multi-kanal är ju konceptet att kunna möta kunden i flera kanaler. För mig är en viktig del av omni-kanal att kunna lära känna en kund genom alla kanaler och presentera ett erbjudande som är personligt och samma vare sig kunden surfar in på webben, går in i en butik, tittar på tv eller får hem direktreklam.

  2. Jag har fått uppfattningen att tittar man på större e-handelsprojekt så nämns även PIM, CMS, sök och en massa ”CXM-komponenter” på samma gång. PIM var ett exempel.

Leave a Comment