crm, cross channel, kundvårdssystem, omni-channel, Omnichannel, omnikanal, PIM product Nyheter, Omnikanal, Online Marketing, Salesforce Commerce Cloud

Knepiga CMS-termer #25: Omni-Channel

In Nyheter, Omnikanal, Online Marketing, Salesforce Commerce Cloud by MKSE.com Redaktion Martin Edenström3 Comments

Dags för en djupdykning i ännu en term vår bransch ofta slänger sig med. Ett begrepp som nämns här och där men som kanske inte alla åhörare ändå riktigt förstått vad det innebär.

http://parachutedigitalmarketing.com.au/blog/wp-content/uploads/Omni-Channel-Retailing.jpg

Omni-channel retailing/Omnikanals handel är en utveckling och idag populärare variant av  multi-channel retailing, eller multi-kanal handel. Tidigare begrepp inom området inkluderar single channel och cross channel.

Sett till e-handel och CMS innebär det att e-handel inte ska ses som ett tillägg eller ett system som riskerar kanabalisera på andra säljkanaler. E-handelsinstallationen/digitaliseringen görs om i ett centralt, större sammanhang där det istället blir ett helt, eller delar av ett helhetstäckande system som förändrar även tidigare säljkanaler.

Den typen av omfattande kundkanalstänk ska utöver helhetskontrollen även underlätta och förbättra central CRM/kundvård samtidigt som försäljningen förhoppningsvis stöds genom ihopknytning av e-handel, kassaregister, PIM, butikssystem/servrar och mycket annat.

Exempel på en fördel för kund är den rådande trenden med “Buy online pickup in store“.

Vi har mer på samma ämne:  Digitalist mår bra i Covid-19, vinner Patagonia och Advansia. Ser fram emot Drupal 9

Nackdelen är att e-handelsprojekten blir större och mer komplexa. Mycketmer komplexa.

Kommentarer

  1. Jag förstår inte varför PIM kommer upp i en omni-kanal diskussion? Det är förstås viktigt för alla bolag som hanterar produktinformation, men det är ju affärssystem och att kunna ta emot kortbetalning etc. också.

    Multi-kanal är ju konceptet att kunna möta kunden i flera kanaler. För mig är en viktig del av omni-kanal att kunna lära känna en kund genom alla kanaler och presentera ett erbjudande som är personligt och samma vare sig kunden surfar in på webben, går in i en butik, tittar på tv eller får hem direktreklam.

  2. Jag har fått uppfattningen att tittar man på större e-handelsprojekt så nämns även PIM, CMS, sök och en massa “CXM-komponenter” på samma gång. PIM var ett exempel.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.