Sitecore 8 sågar Best-of-Breed Erbjuder ROI, gamification och intelligent test

In CXM, E-handel, Marketing Automation, Nyheter, Online Marketing, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Sitecores Lars Nielsen var i Stockholm för att officiellt avtäcka höstreleasen Sitecore 8. Det gjorde han med en del intressanta framtidsförutsägelser från det danska systemföretaget.

Av några hundra åhörare från bransch och kund ifrågasatte Lars huruvida fler än 3 olika system faktiskt någonsin framgångsrikt kopplats samman.

” – Best-of-breed system i samverkan är bara en dröm.”

menade Lars och påpekade hur pass svårt det varit genom åren att ens få CMS, e-handel och Lead generation Email system att fungera sömlöst ihop.

Den funktionellt omfattande Experience-sviten från Sitecore kallas istället framtiden. Samma strategi som Adobe förvärvat sig mot, men något som går emot den förtydligade vision från 2012 från CXM-begreppets upphovsmän. Samt hur konkurrenter som EPiServer och Drupal agerar.

sitecore  Experience Explorer

Sitecore är något på spåren. Det är mycket svårt att driva igenom CXM-projekt. Men samtidigt missar Sitecore de 9 av 10 kundföretag som inte kommit till det läge att de är redo att handla upp alla system på en gång. Det är många tår det klivs på om affärsområden och ”CXO”:er inom CRM, Lead Management och Analys inte ska få handla upp sina egna lösningar efter egna preferenser. Men för den sista tiodel som tröttnat eller där ledningsgruppen tillsammans faktiskt valt handla upp en CXM-svit borde Sitecore framstå som ett bra val. Tillsammans med Adobe, som tyvärr har 10-20 gånger större ekonomiska muskler och en prislapp inte alltför långt bort i dessa sammanhang.

Vidare visades det upp nya funktioner i Sitecore 8. Bland det mer imponerande var hur den nya automatiserade A/B-testningen hade utvecklats. Nu kan Sitecore 8’s A/B-test själv föreslå olika typer av test på obejkt/delar direkt efter en redaktör gjort några förändringar. Med samma ”om, men” logik som regelsättaren i Outlook – som många är vana vid. Ett kul grepp att komma igång och ta automatiserad test ett steg längre. Det går även att automatiskt skapa personaliserade A eller B-varianter baserat på vilken typ av användar-persona som svarat bäst mot respektive MVT-variant.

Även en del av all gamification Sitecore just nu försöker bygga in i uppdaterade versioner av 8:an. En annan variant av gamification var en ”spak” i slutet av en A/B / MVT-förändring där redaktörer kan ”tippa” jämtemot varandra hur mycket de tror att denna variant ger i ökat engagemang.

sitecore 8 profile

Och personaliseringen stäcker sig utanför Sitecore och kombineras även med ROI. Ett ämne som verkar viktigt i samtal med kund för dagens Sitecore. Det dyker upp på flera ställen.

Det går t ex att skapa listor baserat på personas och indriven beteendedata som sedan kan exporteras och användas i större annonssystem (som AdWords och några B2B system) för att bättre spendera sin annonspeng.

Sitecore nämnde även upprepade gånger fjorårssläppet FXM som fortfarande är en briljant idé (om än bäst i teorin) för att marknadsföra ett plattformsbyte och få kunder att se hur pass mycket snabbare de kan komma igång och visa upp resultat.

Dessutom kommer ROI upp via Experience Explorer som väntas komma i nästa version av sitecore 8. Ett nytt ”Experience” verktyg som kan användas för att skapa personaliserad rabattsättning i t ex en e-handel eller i Marketing Automation-utskick (trogna kunder erbjuds 7% rabatt istället för 10% som de nya erbjuds) vilket Sitecore menar kan spara stora pengar i större kvantiteter.

0%
Miljonbelopp kan sparas för Sitecore-kunder som sänker en rabbatkod med 3-4 %
De redan Innometrics och Adobe AEM-snarlika kundprofilerings- och personauppbyggande egenskaperna har förfinats på ett imponerande sätt. Det är genom integrationen med inköpt extern annonssystemdata (likt Adobes nya handelsplats Adobe Marketing Cloud Audience Core Services) som där profilkunddata mappas och bilden av användare verkligen klarnar.

Det finns dessutom profilering med integration mot annonssystem för att utvinna mer detaljerad demografisk data. Nappas mot indriven data.

Om nya e-handeln nämndes inte ett ord, så det är ingen vild gissning att den ligger för lansering först i 2016.

Officiella kunder som nämns samtidigt som de nya CXM-lösningarna inkluderar namn som l’Oreal, Heineken och American Express. Men även gamla trotjänarna Easyjet och Carnival Cruise Lines.

Leave a Comment