WordPress, Drupal och EPiServer i Gartner Magic Quadrant 2013

In Adobe AEM, Drupal, Dynamicweb, e-Spirit, Featured, Ibexa, Martech / CXM, Office 365 SharePoint Online, Optimizely/Episerver, Oracle WebCenter Sites, SDL Tridion Sites, Sitecore XP, Wordpress by MKSE.com Redaktion Martin Edenström7 Comments

I årets Gartners Magic Quadrant for Web Content Management 2013 hittar vi en del större förändringar. Utslag och placeringar som, liksom alltid, kommer bli avgörande i större CMS/CXM utvärderingar under 2013 och 2014.

Magic Quadrant for Web Content Management q3 2013

Gartners Magic Quadrant är den troligtvis mest citerade och benchmarkade rapporten för att bekräfta och stödja olika upptäckter i CMS-upphandlingar.

Rapporten och grafens syfte är enligt författarna att ”utvärdera tillverkare baserat på ”förmåga att genomföra” och ”förtydligande av tillverkarens övergripande vision”. Det ger bland annat titlarna ledare, visionär, utmanare och nischaktör.

Gartner ser gärna att ledare driver marknadsförändringar, finns globalt, dominerar inom en eller flera teknologier samtidigt som de underhåller ett fungerande ekosystem av av partners och konsulter runt sig.

Sedan tidigare års listning presenterades i september 2012 har bland annat följande hänt:

 

Kommentarer

  1. Nu kanske man inte ska lägga alltför stor vikt vid längden på förflyttningen inom kvadraterna, men nog är det anmärkningsvärt att de flesta stora aktörer backar inom respektive grupp, och främst då ”vågrätt” åt vänster. Enda undantaget är Adobe som gör en märkbar förflyttning mot övre högra hörnet. Det borde innebära att dom (utom Adobe då) uppfyller visionskravet sämre än i september 2012, vilket i sin tur borde innebära att kunderna ställer fler och mer komplexa krav på CMS/CXM jämfört med 2012? Nog är det också lite märkligt att vare sig EPi eller SC knappt rör sig ur fläcken? Nog fortgår väl produktutvecklingen i oförminskad takt, både i egen regi, med strategiska samarbeten och med uppköp?

  2. Jag kan förstå att Gartner imponeras av Adobes ”branschdoping” där totalt 8-12 mdr SEK (bara Neolane gick på 1,3 mdr) investerats de senaste två åren. Det är även ett agerande ingen aktiv CMS-konkurrent är i närheten av att kunna matcha. Ställt jämte Sitecore och EPiServers förvärv 2011-2013 pratar vi om två nollor som saknas.
    Oracle matchar de strategiska förvärven i omfattning och kostnad, men deras WCM-del som nav är i sig (Fatwire) fortfarande för svag.
    Samtidigt, vid Adobe AEM-demonstrationer framgår det att alla övertagna produkter är långt ifrån integrerade (Adobe Target, Adobe Experience Manager, Adobe Social). Även förvärv från 2011 som Efficient Frontier och Omniture är trots år i Adobes ägo ännu inte en tight del av Adobe AEM.
    Men, till MQ’s försvar vet vi branschen att det inte är det enklaste att sätta upp en eller två kolumnen för att rättvist jämföra alla CMS-aktörer sida vid sida.. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_acquisitions_by_Adobe_Systems

  3. Det här handlar ju inte om CMS-system utan om företag som levererar och underhåller CMS-lösningar. Missvisande rubrik, som vanligt…

  4. Hur menar du? MQ handlar om system och systemtillverkare. Vad trodde Du?

  5. Rubriken säger Drupal, men Gartners mätning gäller Acquia. Det är inte samma sak. Det var rubriken som jag kommenterade.

  6. Det här kommer Dynamicweb inte backa. De är färdiga utanför Danmark

Leave a Comment