Datumet Amazon öppnar upp i Sverige, eEquity-bolagen löser utvecklarbristen på nytt sätt

In Amazon, Check out/Kassasystem, E-handel, Martech / CXM, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Under onsdagsmorgonen erbjöd HUI Research och Handelsrådet seminariet ”Vad händer när Amazon kommer?” i Stockholm.

Föredraget byggde på en ny rapport som bland annat visade att den betydande svenska dagligvarubranschen, med blott 2 % ”digitalisering” i Sverige, är ett ännu nästan oskrivet blad. Där nya spelare kan och väntas ta för sig de kommande 10 åren. Det är ingen slump att Whole Foods är i nätjättens ägo. Motsatsen med mest digitaliserad handelsbransch fanns i Amazons ursprung bokförsäljningen, som i Sverige numera var till runt 80% e-handelsbaserad. Näst minst ”digitaliserad” var handeln av tunga, otympliga möbler.

Amazons intåg väntade HUI Research till Black Friday 2018 (den 23:e november) och det var bara att inse att entrén kommer att påverka svensk retail något enormt. Men även svenska onlinehandlare attackeras nu från flera håll. Vinnarna är de med kunder utanför storstäderna som dessutom erbjuder egna ”private label” och blixtsnabba leveranser. Att ha sitt eget lojalitetsprogram á la Prime ansågs dessutom en nyckel.

Den svenskan oviljan att handla på ”plattformar”, marknadsplatser, digitala ”portaler” eller ”gallerior”, som sedan ett tag tillbaka är mycket poppis i Tyskland och ännu mer i det ledande europeiska landet Polen, låg oss dessutom i fatet. Det är ju både smartare och bekvämare att få allt i ett och samma paket. Sättet som Amazon byggt mycket av sin modell på.

Både HUI Research och gästtalaren eEquity ansåg att den svenska problematiken med ”last mile”, där vi har svårt att bedöma exakta tidpunkten för en e-handelsleverans ställer till det i Sverige. Men hur Amazons förvärv av smarta ringklockan Ring kan vara en lösning när kunderna väljer ge sina bud ett större förtroende tog man inte upp.

För branschen, där bristen på utvecklare är het debatt som engagerar alla från Spotify till offentlig sektor, var ett nytt typ av rekryteringstips från Magnus Wiberg destå intressantare.

Då deras snabbväxande e-handelsbolag Footway, RoyalDesign, NA-KD, Caliroots, Swap.com, iDeal, KidsBrandStore och Outdoorexperten numera söker frontendutvecklare, analytiker och CRM-experter tar de till en ny kanal för hjälp. Det var frilansnätverken, som för bara några dollar erbjuder indisk eller kinesisk hjälp inom områdena som eEquity numera rådger sina portföljbolag som att använda.

Frilansnätverken, som Upwork och Freelancer.com (tidigare GetAFreelancer.com), har länge ansetts som en sista utväg som t ex reklambyråer och enmannakonsulter väljer använda på vinst och förlust då det blir alltför dyrt att ta in lokal IT-kompenens från området. Rating-tjänsterna inom Freelancer.com och dess gelikar har förvisso blivit bättre och de mer mantaliga, seriösa aktörerna på sajterna är fler. Men det är fortfarande en minst sagd vågad rekommendation att ge snabbväxande, seriösa e-handlare.

Det blir dessutom ironiskt att inom programmeringsbehovet förlita sig på en sajt som bygger på UGC (user generated content) via rekommendationer och stjärnbetyg som enda kvalitets och kompetenscerifikation. I samma mening som Wiberg ger svenska större retail e-handlare rådet att:

”Undvika bli överkörda av Amazon genom att skapa en god digital strategi med väl lokaliserad och för svenskar anpassad design, content och sociala nätverkskampanjer som kan sprida sig från användare till användare.”

Där den lokala kopplingen mellan blivande kunder i rekommendationer skulle utgöra överlevnadsstrategin.

Amazon anses generellt som helt branschledande och unika i hur de valt att redovisa all typ av UGC såsom produktinformation, recensioner, uppladdad media, stjärnmärkning osv. De har en stilbildande    bakgrund gällande att ta fram och optimera de mest framgångsrika förtroendefaktorerna direkt från sina användare.

Intresserade av Salesforces olika lösningar?

Representanter från MKSE.com har ansvarat för strategiarbete samt upphandling åt kunder som SJ.se, KI, Avanza.se och TeliaSonera. Kontakta oss.