Episerver köper upp A/B-testföretaget Optimizely med 340 anställda för 5,1 mdr

In Nyheter, CXM, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Episerver gör ett anmärkningsvärt förvärv under torsdagsmorgonen, Alex Atzberger ”NYC-tid”. CMS och Commerce-aktören köper upp hela Optimizely, en mångårig favorit för CRO-folket och analytikerna som vill bredda sig från Google Analytics. Prislappen ska ha landat på omkring 5,1 miljarder SEK, enligt uppgift.

Förvärvet måste ändå räknas till de mer otippade, tillsammans med Adobes kulturkrock in i Open Source och Magento, köpet av Livefyre samt kanske SAPs debacle med att förvalta framgångssagan Hybris. Det är ingen .NET tech stack produkt, det är ett tidigare accepterat område för att jobba med 3:e partstillverkare och det är inget produktområde som figurerat på Gartner Hype Chart det senaste decenniet.

A/B och MVT-testfavoriten är en vanligt förekommande aktör i olika webb- och e-handelsprojekt på MKSE.com och experimentmjukvaran har köpts in av närmare 1000 företag berättar Episervers nya CEO. Episerver hoppas med förvärvet ge sina 5000 kunder (är de inte fler? Dessa ska totalt driva 30000 webbar) möjligheten att skapa förutsägelser (Prediction) samt ett nytt typ av AI-stöd. Optimizely kallas för ett Enterprise-val och prislappen ska starta uppe på någonstans kring 9000 SEK / månad efter en prövoperiod.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Dizparc förvärvar digitalbyrån Esatto, satsning på offshore

A/B-test har även blivit ett aningen mer etablerat område senaste åren. Det fanns inte färre än 25 olika val när CRO-experterna på Convertize bedömde A/B-testprodukter senast.

Det är inget litet förvärv. Optimizely, som Episerver betalar med kontanter och aktier för, har sedan starten 2009 tagit in hela 1,8 miljarder SEK i riskkapital. Men Optimizely sparkade även 15 procent av all sin personal (60 personer) tidigare i år. Då skyllde man på Covid-19, trots att det inte har så mycket med A/B-testning att göra. Bolaget har idag en bit över trehundra anställda. Det har talats om att Optimizely lidit lite av höga hyror vid sitt stora San Francisco-kontor.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Telia släpper första sajterna på egna Contentful, React-plattan, större mängd webbar flyttar inom kort

Förvärvet är ändå inte dumt, det kommer vara egenskaper som ett riktigt vasst stöd inom ett specifikt, vid pitchen minnesvärt område som definierar de mer UI-vänliga företagen i en framtida MACH- och headless värld. Då kan mycket väl det mest kompetenta stödet inom MVT-test (med samma fina UI) vara ett utmärkt tillägg för den omfattande egna Episerver-säljstyrkan att visa upp.