Är det av kostnadsskäl? Ett allmänt behov av att skaka om, att förändra förändringsledarna själva? Eller är det för att disruptiv innovation och digitalt nytänkande 2024 helt enkelt än mer gynnas av en snabbare, fysiskt närmare tillgång till ledning, stakeholders och budgetägare? Vilket som är det helt klart en total ”tillbakagång till högkvarteret” som gäller för labben, innovationsstudios och ”desing thinking”-enheterna.
Vi började se trenden i och med snabba utflytt från de mer temorära co-workingspaces’en som Epicenter, WeWork och A-house. Det är numera åter igen främst ”traditionella startups” som frekventerar hyreskontrakten. Innovationshubbarna är färre, om inte obefintliga 2024.
Denna typ av fritänkande, innovativ konsultation och verksamhet har historiskt ofta legat några kvartal före andra delar i en digital leveranskedja. Vilket t ex gjort att både 2022 och 2023 har varit minst sagt tufft för innovatörerna och disruptörerna. De drabbades först av alla av konjunkturen. Det syns på nedläggningar och nedskärningar. Flera områdesfokuserade byråer i Stockholm har skurit ned kraftigt eller helt lagts ned i det tysta. En trend som direkt följt t ex ledande amerikanska bolaget Ideo på kort tid gått från 725 anställda till runt 300. Detta då två tredjedelar av bolagets omsättning bara försvann senaste åren.
Kreddiga Acne integrerades för några månader sedan fullt in i ”New Deloitte Digital” när Deloitte ”tog hem” innovationen och den kaxiga, mångfaldigt prisbelönta innovationsdelen. Detta i samband med att grundarna Victor Press och David Olsson lämnade Acne.
Under onsdagsnatten meddelade även Capgemini man stänger ned sitt separata Applied Innovation Exchange