Innovationslabb och design thinking studios läggs ned, nya disruptiva trender under 2024

In AI, ChatGPT, Machine Learning, Content Marketing, CXM, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Är det av kostnadsskäl? Ett allmänt behov av att skaka om, att förändra förändringsledarna själva? Eller är det för att disruptiv innovation och digitalt nytänkande 2024 helt enkelt än mer gynnas av en snabbare, fysiskt närmare tillgång till ledning, stakeholders och budgetägare? Vilket som är det helt klart en total ”tillbakagång till högkvarteret” som gäller för labben, innovationsstudios och ”desing thinking”-enheterna.

Vi började se trenden i och med snabba utflytt från de mer temorära co-workingspaces’en som Epicenter, WeWork och A-house. Det är numera åter igen främst ”traditionella startups” som frekventerar hyreskontrakten. Innovationshubbarna är färre, om inte obefintliga 2024.

Denna typ av fritänkande, innovativ konsultation och verksamhet har historiskt ofta legat några kvartal före andra delar i en digital leveranskedja. Vilket t ex gjort att både 2022 och 2023 har varit minst sagt tufft för innovatörerna och disruptörerna. De drabbades först av alla av konjunkturen. Det syns på nedläggningar och nedskärningar. Flera områdesfokuserade byråer i Stockholm har skurit ned kraftigt eller helt lagts ned i det tysta. En trend som direkt följt t ex ledande amerikanska bolaget Ideo på kort tid gått från 725 anställda till runt 300. Detta då två tredjedelar av bolagets omsättning bara försvann senaste åren.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Så går 140 Mkr-projektet Skolplattformen 2.0, lansering senare i år

Kreddiga Acne integrerades för några månader sedan fullt in i ”New Deloitte Digital” när Deloitte ”tog hem” innovationen och den kaxiga, mångfaldigt prisbelönta innovationsdelen. Detta i samband med att grundarna Victor Press och David Olsson lämnade Acne.

Under onsdagsnatten meddelade även Capgemini man stänger ned sitt separata Applied Innovation ExchangeDetta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Timpriserna Skatteverket betalar för nya IT-leverantörer 2023


Är du redan medlem, men utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.Login with Patreon