Tuffast för UX och Design Thinking, byråer sparkar hälften av alla anställda

In Content Marketing, CXM, Nyheter, Online Marketing, Tillgänglighet by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Det är tuffa tider hos nästan samtliga IT-konsulter med varsel, omorganisationer och allmänna nedskärningar. Några av de nischer som har det absolut svårast? Design thinking-gängen och den ”övre delen” inom kreativ rådgivning, design och UX. Det syns idag hos amerikanska Ideo som jobbat med kundkonton som Apple och Coca-cola.

0%
två tredjedelar av bolagets omsättning ska försvunnit de senaste åren
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

Bolagets Derek Robson meddelade i ett ”all hands” möte att 125 anställda fick gå på dagen, det motsvarade då en fjärdedel av alla anställda. Men för bara 2,5 år sedan hade bolaget hela 725 anställda. Så fler än hälften har fått lämna bolaget bara de senaste åren.

Kreativa tjänster motsvarande de som Doberman, frog, Veryday, Acne, Manyone, Fjord och Pond levererar och riktat in sig på utgjorde länge ett avundsvärt område. Det både öppnade dörrar, gav access till C-level hos de största beställarna varefter byråerna kunde sätta ihop sina egna, tvåsiffriga arbetsteam med fluffiga roller (i slutet t ex komiker och filosofer) och ansvar. Samt satte sina egna deadlines något år bort i den egna kreativa processen. Samtidigt som de iklädda t ex en tjockare scarf eller halsduk kunde fakturera ta flera tusen i timmen för de mer seniora rollerna. Men kejsaren blev mer naken i svåra tider och mycket av arbetet ifrågasattes, flyttade in internt och fick stryka på foten när det jämfördes med andra, t ex tekniska och programmeringsrelaterade IT-projekt.

En större ”design thinking” spenderare genom åren som stod för mantaliga riktigt påkostade, kreativa konsultinvesteringar och organisationsbyggen var svenskaDetta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!

Är du redan medlem, men utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.Login with Patreon
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Contentful släpper nytänk inom Orchestration, Streamline och App Framework