Ny core banking hos Resurs, IT-investering för 0,25 mdr slopas

In Check out/Kassasystem, Cloud / Förvaltning, E-handel, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Nya VD:n Magnus Fredin på Resurs Holding bank har rivstartat året 2024 med att göra om en hel del, göra en hel del på nytt vis. Inte minst på IT-sidan och kring det absolut verksamhetskritiska core banking, kärnbanksystemet.

Inom storbankerna är det den del man helst inte rör i, på grund av dess omfattning och komplexitet. Just hos Resurs rörde man i egna core banking så sent som för några år sedan. Hösten 2021 köptes en molnbaserad bankplattform från indiska Intellect Design Arena in efter en större utvärdering och upphandling. Det verkar nu vara den som stryks och kastas ut med tillhörande nedskrivningar i dagens kvartalsrapport på massiva 201 Mkr. Samt redovisade ”omställningskostnader” på ytterligare 56 Mkr.

0 Mkr
skrivs ned
AD:  

Var detta verkligen det rätta valet? Det smartaste att göra i denna situation? Öppna upp MKSE.com expertpanel videosamtal inom 5 minuter med ett MKSE 🔭 LENS konto idag. En del av MKSE Patreon Premium, högsta nivån. Utvärderingar, stöd plattformsval, databastillgång och expertrådgivning.

De ansvariga för att köpa in den indiska core SaaS-banklösningen, Nils Carlsson och Sebastian Green, tidigare VD respektive CIO på Resurs Bank berättade hösten 2021 att:

” – Genom att tillämpa en modern teknik och ett nära samarbete med Intellect, kan vi snabbare möta den nordiska marknadens konsumenter och handlare med betal- och finansieringslösningar som ligger i framkant inom branschen med yttersta målet att ge en fantastisk kundupplevelse i realtid, till exempel inom prenumerationslösningar och andra cirkulära finansieringsmöjligheter som vi ser blir viktigare och viktigare.”

IT-investeringarna i bankens kommande kärnbanksystem ska även framöver sättas upp och ses över med stöd från tre helt nya i ledningsgruppen, skriver Di. Den nya VD:n är ex-Klarna och var ”Care by Volvo”-finansierings- och paketeringsansvarig efter det. Personerna som nu kommer in ska vara de den nya VD:n har jobbat med på tidigare arbetsplatser, som Klarna. Även i roller som externa managementkonsulter kring just prenumerations- och betallösningar. Det ska vara ett ökat bankingstöd inom detaljhandelsfinansiering som främst efterfrågas av den nya gruppen och kan påverkat teknikskiftet.

Intellect Design Arena har växt under de två åren som gått och har idag 270 bankkunder såsom Emirates NBD, QNB, First Abu Dhabi Bank, Bangkok Bank, Societe Generale Indien, Hong Leong Bank, Westpac, Raiffeisen Bank, Fifth Third Bank, Techcom Bank, Barclays, Santander och CIBC.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Iprospect går in på Clas Ohlson, nya tekniska plattformar