Salesforce Content Management System CMS är här, det innebär det för konkurrenterna

In CDP, DMP, CRM Customer Relationship Management, CXM, E-handel, Java, Lojalitetsprogram, Marketing Automation, Nyheter, Online Marketing, Salesforce, Salesforce Commerce Cloud, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Under natten presenterades äntligen Salesforce Content Management System, det emotsedda tillägget för att få ett användarvänligt, grafiskt och helt integrerat gränssnitt för content, campaign och rättighetskontroll i Salesforce omfattande produktsvit av martech-stöd.

Förvånande var att det sker helt i Salesforce egna regi och namn. Bolaget har via Salesforce Ventures blivit storägare av WordPress Automattic på sistone (för 3 miljarder), gått hårt ihop med en Gartner ledare i amerikanska Bloomreach och haft tidigare tighta band med t ex Sitecore (runt 2017).

Salesforce anser sig tydligen starka nog för att även axla CMS-delen själva, utan att behöva blanda in några externa varumärken. Och visst, andra delar av CXM arbetet har sedan länge blivit både attraktivare och mer tidstypiska för en digitalt shoppande marknadsförare än just CMS. En akronym ofta tagen för given i större sammanhang och som inte längre har samma egenvärde. Därför att det en pikant detalj i sammanhanget att Salesforces kunder varit utan ett inbyggt stöd så pass länge.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Naturvårdsverket tar in ny webbyrå, bygger på WordPress och Apsis

Marknadsförare som redan kör t ex Salesforce CRM kommer kunna formge kampanjer personaliserat via det nya content management systemet. Dessutom kommer produkten fungera ”stand-alone” som ett hybrid-CMS, menar bolaget. Men 99% av målgruppen väntas ändå utgöras av befintliga kunder till en början. Hybrid-tituleringen är nödvändig, det går inte att prata CMS utan att nämna headless idag. I Salesforce Hybrid-fall ska det handla om att det finns API:er som via egna designtilläggen Experience Builder och Commerce Page kan sköta en deploy mot andra CX-system.

Branschbedömare från USA har uttryckt för MKSE.com att Salesforce CMS på grund av sin karaktär främst innebär just ett internt tillägg för befintliga kunder. Ska en förlorare utses är det EQT-ägda Sitecore, som i två år haft en roll som amerikanskt ”Enterprise”-stöd i kombination med Salesforce CRM, Sales- och Marketing Cloud. En roll de axlat som likvärdig, trygg storspelare. Salesforce har inte varit Sitecores viktigaste partner sedan samarbetet tillkännagavs 2017. Men CMS:et innebär en klar förlust för Sitecore då de på hög nivå inte längre logiskt adderar något på samma sätt.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Klövern byter ut allt kommunikativt och all martech, nya lanseringar
The Early Bird. Nyheterna på MKSE.com är gratis och öppna. Ett tag.
En dag efter publicering låses nyheten in för våra registrerade medlemmar. Så bli medlem via formuläret här intill, eller återvänd ofta. Det går även att prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev som kommer ut varje vecka. Klicka här

Beskedet blev ett första större från nya VD:n för Salesforce Marketing Cloud Adam Blitzer, tidigare Pardot grundare.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss