SAS live på headless Contentful idag, klockar in på närmare 100

In Adobe AEM, Content Marketing, Contentful, CXM, Headless / Decoupled CMS, Lojalitetsprogram, Nyheter, PWA by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Update: MKSE.com får lära sig av en tipsare att SAS idag gått live på sin nya, nästan numera helt omskrivna Contentful headless arkitektur. För nästan alla sajter, i ett svep. Vissa bonuspoäng-delsajter och annat kan ligga kvar i gamla on-prem plattformar. SAS.se var en tidigare omfattande Adobe Experience Manager och AEM CMS miljö, och även ett prestigekonto för det amerikanska företaget samt deras lokala partners.

Det visar sig vara en stor före/efter-upplevelse och framgång för Contentful gällande ”perf”, prestanda och affärsmässig kundupplevelse uppmätt enligt sprillans nya Google Web Vitals mättalen (LCP, TBT, CLS). Precis vad SAS ville uppnå med projektet, som skulle bli mer ”kundnära” och upplevelsestyrt, enligt de egna uttalade målsättningarna från i november. Beställare Maria Alfredéen, Head of Digital Development SAS, berättade även transparent att plattformsbytet kom till då man inte kunde riskera:

”Den typ av böter och avgifter som kan komma med gravt försenade IT-projekt [på gamla CMS/e-handelsplattformen]”

Samt att man var tvungna att snabbt adressera:

”Problemet med ett väldigt lågt engagemang bland de anställda som inte kom åt att göra sitt jobb, men värre i relationen med flygbolagets kunder som inte upplevde de fick den “experience” de förväntade sig av SAS.se”

Klassiska mättalen FCP (first contentful (sic!) paint, se bild ovan) ligger på 0,7 sekunder och FID (First Input Delay) enbart på 16 millisekunder. Det ger ett desktop Lighthouse-betyg vid lanseringen (dessa kan gå ned något efter betafaser där mer funktionalitet / script stegvis adderas på har det visat sig) på hela 98/100. Samt 94/100 i Mobile (uppmätt till 93/100 24h senare). Vilket är absolut branschledande och nästan i klass med de PWA-exempel från i vintras som kallades ”världsledande” av  tillverkande plattformar och partners då.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Spendrups handlar upp ny byrå och ny B2B e-handelsplattform

Update: Under onsdagseftermiddagen uppnår faktiskt SAS.se 100/100 och 100/100. Det är helt klart ett svårslaget rekord. Se nedan.


Speciellt inte illa av en större Enterprise-aktör som SAS. Som säkerligen gynnats något av att kunna jobba mer ostört (inga kampanjprojekt där det rycks resurser eller för omfattande backloggar med ständiga sidoprojekt) och verkligen fokusera på ren arkitektur, prestanda och allmän optimering i detta headlessprojekt. Valtech hör av sig under dagen och vill påpeka de ingått i leveransen av nya SAS.se.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  SAS lämnar Sverige och avnoteras, presenterar ny "employee experience"

Ansvarsmässigt handlar det om ett omfattande, inhouse projekt skött under främst pandemimånaderna. Föredömligt då digitaliseringens behov och fokus varit på agendan under 2020/2021, och mer fokus kunnat läggas på den typen av projekt. Inte minst av aktörer inom turism och reseindustrin som kanske drabbades hårdast av alla. Ansvariga för utveckling och olika konfigurerande roller har främst varit egnaDetta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!

Är du redan medlem, men utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.Login with Patreon