Ironiskt nog verkar en del av de PWA- projekt och stora ekonomiska satsningar på ny, uppfräschad headless prestanda e-handel som flera svenska e-handlare gör även komma med en så pass stor omstruktureringskostnad att den i slutet kan kosta dem hela verksamheten.
Helsingborgsföretaget NorthernSpirit på en svensk Jetshop Flight är den e-handel med det klart bästa ”perf” Lighthouse testet vi någonsin genomfört. En ledstjärna med oslagbara 100/100 i mätningar vi uppdaterade så sent som för tre månader sedan. Nu i mars begärdes de i konkurs.
Tekniska leverantörer och partners som Jetshop, omnikanals- och martech-stöd etc. ska vara en del av fordringsägarna som i slutändan fick bolaget i konkurs. Bolaget saknade förmåga att betala sina skulder på över 3 Mkr berättar tidigare VD:n Niklas Carlson. Under 2020 minskade omsättningen för det svenska bolaget med 12% och landade på 17,6 Mkr. Rörelseresultatet (EBIT) summerades till -4,1 Mkr.
NorthernSpirit säger själva de inte hann transformera bolaget till sin vision, men de hann ändå investera i teknik och få upp prestandasiffrorna till rekordresultatet efter att legat på blott 30/100 bara något år tidigare.
NorthernSpirit mätningar var något i hästväg. I september 2020 hade de fantastiska 94/100 Mobile och 100/100 i Desktop Lighthouse-mätningar (se bild ovan). Jetshop har tidigare skrytit om egna PWA-paketeringar och kundcase som ska vara “snabbast någonsin i Sverige” (eller tom. ” i världen”), men detta var första kunden som verkligen levde upp till det. Resultaten varierade dock, samma PWA-lösning för shopnorthernspirit.se låg vid uppföljande decembermätningar 2020 på 81/100 i desktop respektive 35/100 i mobil.
Händelsen står i bjärt kontrast mot de uttalanden Google kontinuerligt gör att företag som investerar i teknikförändringen och PWA prestanda ska åtnjuta ökade och mer återvändande kundbesök, fler kontinuerliga avslut och i längden ekonomisk framgång. Googles klassiska uttalande är att 3/10 kunder skulle lämna sajten på grund av att webbplatsen laddar så pass sakta.
Det finns motsvarande smått ironiska projekt i, vad som nog mest är en slump, Optimizely/Episerver Commerce-casen Zlatan och Varner Group A-Z.com Apoteksgruppen och Kappahl som efter omfattande och påkostade mastodont e-handelsprojekt kort efter lanseringen tvingats stänga ned på grund av för dålig omsättning och lönsamhet i förhållande till egna teknikbudgeten. Det har lett till att idag jobbar betydligt många fler SaaS och modernare e-handelsplattformar själva med aktivering och on-boarding av kunden direkt efter lansering. I allt från Growth till