UC Browser hotar Safari och Chrome, smartare datahantering. Laddats ned 500mn gånger

In Android, iPad, iPhone, Javascriptramverk, Nyheter, Open source PHP, Teknik by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Dags att lägga till ett namn inom browsers till de ni bör känna till och kompabilitetstesta kring. Snabba UC Browser, framtagen och utvecklad av av e-handelsbjässen Alibaba, baseras på egna U4 engine (delvis byggd på WebKit – samma som i Safari och Chrome) och ståtar med inbyggd adblocker samt riktigt bra prestanda. Browsern finns för Android, BlackBerry OS, iOS, Java ME, Symbian, Windows Phone och Microsoft Windows. Den är speciellt stor på Android där den redan laddats ned en halv miljard gånger i Google Play.

 

UC Browser har även över 100 miljoner användare i viktiga tillväxtmarknaden som Indien. UC ska vara speciellt anpassad med ”traffic control” som kan spara upp till 60% av datatrafikkonsumeringen och är anpassad för det komplexa kinesiska mobildatanätet med en mängd aktörer och protokoll. Det finns även ett större tredjepartsnätverk bakom produkten.

Och det är som sagt en e-handelsaktiv maktaktör bakom, som nu kontinuerligt kan lära sig om användarna. Som just Google gjort med Chrome. Så det är förståeligt att Apple och Google oroar sig.

Tidigare i år kom rapporter att UCWeb skulle skickat användardata till en egen server i Kina. Men UCWeb och Alibaba förnekade detta och sade att användarnas säkerhet var av högsta vikt. Dessutom kastades browsern nyligen ut från Google Play i hela 30 dagar då den bröt mot en regel, en enkel inställning enligt kineserna. Vilket lett till ytterligare spekulationer om hur pass oroade Google är över bolagets populära browser.