Umbraco lägger ned

In Featured, Microsoft .NET, Nyheter, Open source PHP, Umbraco by MKSE.com Redaktion Martin Edenström2 Comments

Umbraco open source CMS har beslutat lägga ned utvecklingen av den efterlängtade, femte versionen ”Jupiter” av CMS:et.

Det ska ha varit ett beslut som växt fram de senaste månaderna, skriver ansvarige dansken Paul Sterling.

Umbraco 5 blev ett för omfattande ”monster” när communityt tillsammans försökte bygga upp den nya .NET-lösningen. Nu börjar arbetet helt om från början, med det tidigare fokuset på enkelhet och öppenhet.

Stora delar av Umbraco-communityt blev mycket besvikna att åter igen behöva skriva om den kod de uppgraderat och de beta-projekt de rullat ut. Det var många som tyckte att Umbraco 5:s omskrivning från 2011 var nödvändig då open source CMS:et i stora delar byggde på en äldre kärna.

Ungefär 1-1,5 års arbete beräknas gått förlorat i detta debaclé. Umbracos grundare Niels Hartvig tog time-out för ett tag sedan, det lär inte hjälpt samordningen av open source CMS:et.

Umbraco har, som MKSE.com uppmärksammat senaste tiden, även haft vissa identitetsproblem med prislappar över hela egna sajten samt mycket påtagliga intäktsgenereringsförsök.

Synd på den fina releaseplanen (som nästan kom upp i 100%). Tipstack till Pär Abrahamsson.

Kommentarer

  1. Nja, det ska inte skrivas om.
    Beslutet som togs vara att förbättra version 4 istället för att skriva om 5’an.
    Det har onekligen debaterats om huruvida det är bra eller dåligt, men jag gissar att det slutligen föll på att femman var för komplex, det var svårt för communityn att bidra med något – förutsatt att man inte var raketforskare. Det gäller core-projektet, men kanske främst möjligheten att bygga modulära paket. Det blev för svårt helt enkelt.

    Här finns en bättre och vidare förklaring: http://umbraco.com/follow-us/blog-archive/2012/6/13/v5-rip.aspx – kolla gärna på Keynoten som länkas till i slutet av bloggposten också.

    Det finns ett initiativ på att få femman att leva vidare, för tillfället under namnet Rebel CMS, vilket jag antar kommer förändras med tiden. Om de får det att funka. http://www.rebelcms.com/

Leave a Comment