För få kunder, e-handelssatsningarna räddar inte CMS-företagen

In Optimizely/Episerver Commerce, Salesforce Commerce Cloud, SAP Commerce Cloud, Sitecore Commerce, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

E-handeln blev inte ”det nya CMS” för produktföretagen. Det går inte att finna lika många intresserade av att driva, underhålla och äga en e-handel som en vanlig webbplats. Det syns när MKSE.com tittar på de senaste årens framgångssagor inom svensk e-handel:

Samarbetet med Mediachase, som är nuvarande EPiServer Commerce, startade för snart 5 år sedan. Och inte ens på så lång tid har EPiServer kunnat hitta en motsvarighet till CMS-licensförsäljningen. Antalet utskickade EPiServer Commerce version ett och två licenser ligger på blygsamma 300 stycken världen över. Jämfört med de 20 000-tals webbplatser som idag ska drivas av EPiServer CMS enligt företaget själva.

Sitecore, som i dagarna jobbar frenetiskt för att integrera förvärvade Microsoft Commerce Server i sin egen produkt, har extremt få egna svenska e-handelsreferenser att visa upp. Med förvärvet fick man t ex Mekonomen, Kjell&Co., Bemz, Byggmax och Apoteket. Men många av dessa Ascentium/Commerce Server kunder är missnöjda med de många ägarbytena och har redan börjat byta ut plattformen. Till skillnad från 2011-2012 kommer knappt några nya projekt på plattformen. Återförsäljarna i Sverige har övergett produkten.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  XXL genomför flera nya e-handelsprojekt

Den mättade marknaden berör inte bara CMS/e-handelsaktörer. Även hybris, som under 2012-2013 upplevde en period av nästan månatliga nya storkunder och e-handelsprojekt, är betydligt tystare i år. Antalet nya kundreleaser man via PR-byråer och egna nyhetsrummet berättar om har gått ned med 80-90% (!). hybris vann, ofta över EPiServer, många av upphandlingarna 2012 som rörde svenska ”shoppinggalleriaaktörer” som Clas Olhson, Indiska, Nilsons skor, XXL, Bik bok, Skopunkten, H&M, iittala. Men det segmenetet är mättat då många redan har skaffat sin e-handel och är nöjda med det.

Tictails omsättning det senaste verksamhetsåret landade på minst sagt blygsamma 2,7 Mkr. I Sverige finns de mest namnkunniga referenserna i Nöjesguiden, Decathlon, Rebecca & Fiona och Cheap Monday. Men MKSE har sett få sådana kundcase från gänget 2014. Nu står istället förhoppningen till att webbhotellsåterförsäljare som Loopia kränger e-handelsplattformen till sina kunder (en partner vars kunder knappast tillhör kategorin vana att spendera speciellt mycket på sina system). Tictail har nyligen tagit in 8 Mkr i riskkapital för att anställa ett gäng i New York. De blir då totalt 40 anställda.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Shopify skapar egna Zero Party Data, hjälper e-handlare hitta "lookalike"-kunder

Projekten för e-handel är mer tidskrävande, komplexa och kräver mer av organisationen bakom. Det drygar ut implementationstiderna till det dubbla eller fyrdubbla jämfört med CMS-projekt. Samtidigt säljs inte lika många licenser baserat på marknad eller språkstöd. För många aktörer säljs heller inte lika många delkomponenter och kringsystem som det historiskt gjorts till CMS.

Dessutom är e-handel en betydligt mer global företeelse, ett system som köps in internationellt används verkligen på det sättet och behovet av lokala anpassningar är mindre än i många CMS-fall. Och på den nivån återfinns nya typer av konkurrenter i IBM, Oracle, Demandware och eBay X.com.

Ingen ny guldgruva för CMS-bolagen. Även om det ett tag kan ha verkat så.

Leave a Comment