EQT köper Sitecore för 9,24 mdr

In CXM, Nyheter, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Svenska EQT, som utmärkt sig med flera digitala högprofilbranschrekryteringar på sistone, ger sig nu även in i CMS/CXM världen. De tar över en majoritet av danska Sitecore efter ett uppköpsbud under fredagen.

De får därmed ett bolag med nära 800 anställda samt 4600 kunder som kan visa upp fina 25 procent ebitda marginal på 200 miljoner EUR i intäkter under 2015. 800 är kvar efter en tråkig ’dress the bride’ uppstädning med runt 150 sparkade i Europa förra sommaren.

MKSE fick först in uppgifter om förvärvet redan i februari 2016, men då ville inte svenska Sitecores ledning varken bekräfta eller kommentera ryktena. Svenska ledningen påpekar även idag för MKSE att hela bolaget varit ovetande om övertagandet men affärer ändå inte ska ha en större påverkan för det vardagliga arbetet då:

”- Det handlar om en investerare in, en annan ut.”

EQT värderade Sitecore vid övertagandet till cirka 1 miljard euro. Nästan åtta gånger mer än Episerver (1,2 miljarder kronor ska konkurrenten kostat för Accel-KKR) så sent som i slutet av 2014. Kostsamt för EQTs fond, men denna typ av teknik är dyr 2016.

0,04 mdr
mer kostade Sitecore än Episerver
Adobe Marketing Cloud, som innefattar snarlika Adobe Experience Manager (även om den sviten efter alla förvärv innehåller mer än Sitecore erbjudande idag) omsatte hela 11 miljarder SEK under förra året. En siffra som säkert används av finansiella rådgivare i denna affär. AEM baseras på Day, som Adobe köpte för 2,1 miljarder SEK 2010.

Säljare är Sitecores grundare, Technology Crossover Ventures och några andra mindre ägare.

Grundarna och nyblivna mångmiljardärerna Lars Nielsen och co. förblir dock ”betydande” ägare av några procent i Sitecore framöver.

Under 2016 i Sverige har däremot Sitecore startat aningen sämre med flera rubriker på MKSE om hur de tappar större konton (Volvo, Maersk, Panasonic) till just Adobe samt andra ehandels/CMS-alternativ. Försäljningen till EQT kom faktiskt nästan perfekt timat sett till omsättningstopp, intäkt och tillväxt. Samt sett till moln på horisonten.

För frågan är om bolaget under EQTs majoritetsägande går in i en fortsatt fas av tillväxt och svarta siffror. Rykten säger att anledningen till Sitecores 2016-kundtapp är den inramande, konfigurationskrävande ”icke Best-of-breed” svit-idén bolaget (nästan ensamma) fortfarande förespråkar. En CXM-idé Forrester felaktigt målade upp 2010 som även undersökningsinstitutet numera anser har spelat ut sin roll.

En mer modern omstrukturering och anpassning kunde vi så sent som i mars även se i SDLs kritiska omvandling där Fredhopper, Social Intelligence och Campaigns såldes av för att det engelska bolaget skulle kunna bli en mer ”ren” spelare. De gjorde om, gjorde rätt i sitt sviterbjudande för att framöver bl a gå mot en öppnare, mer 3:e parts/konkurrent-välkomnande produktstrategi. Som kunderna vill ha det och som Adobe, Episerver, Drupal och många andra valt att göra de senaste åren.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Optimizely spöar Salesforce och Oracle som DX-svit, färre väljer betala

Leave a Comment