Båko.se – Så tystas 15 000 engagerade medlemmar, en av 2008 års största floppar

In Nyheter, Övriga / Custom CMS by edenstromLämna en kommentar

Tänkte skriva en rad om hur illa det kan gå när sajtägare missförstår sin målgrupp och/eller blir på tok för pretentiösa. GON.nu/GON.se, grundad av Erik Nygren och Joel Marklund 2001, var länge en av Sveriges ledande spelsajter. Det refererades ofta till sajten som hade topplaceringar på KIA Index.

Under 2007 bestämdes det att den framgångsrika, främst Nintendofokuserade sajten med 15 000 registrerade medlemmar skulle bli något ännu större. Erik och Joel förutspådde att data- och TV-spel är framtidens kultur. De ville baka ihop spelkulturen med övrig populärkultur som litteratur, konst, musik och film. Gränsdragningen skulle vara obefintlig i både content, kontext och webbdesign.

För bolaget Playing i Stockholm producerade egna utvecklingsbolaget Smack sajten Båko.seDär kultur blir intressant.

bako.se båko

Can I haz dataspel?

Det vart en mycket väldesignad och tekniskt fulländad sak med de intervjuer (Petra Mede), artiklar (om Super smash bros som museum och hiphop samt klädmärken), bildrepotage (Hultsfred), spelrecensioner (Nintendo DS Chrono Trigger) och bloggar som grundarna ville samla. Sömlöst. CMS är egenutvecklat med PHTML-sidor av Eric Svensson/Smack.

Vad tyckte besökarna? De fullkomligt hatade det. På någon månad hade de helt övergett satsningen för att uppenbarligen inte återkomma. Det nya var för pretentiöst, omfattande och på tok för otydligt. Det väldesignade spelfokus de tidigare uppskattat fanns inte längre. Konkurrenterna nickade menande.

Pretentiöst var även namnet, som skulle utläsas som franskans beaucoup (bra, väl, mycket). Även namnet GON var krångligt, men det förlät besökarna som efter några år lärt sig förkortningen.

Sedan i höstas verkar sajten självdött. De senaste uppdaterarna är från i oktober 2008. Den mer communityliknande sajten Playing.se har fortfarande några medlemmar som skriver en rad om dan, men verkar svårt drabbade av Bako.se debaclet. Sensmoral? Skomakare bliv vid din läst! Speciellt när ni lyckats samla ihop 15 000 värdefulla, nischade medlemmar.

Båko får mig att tänka på en annan tragisk .NU-community/sajthistoria, den om Shortcut.nu.

Leave a Comment