”Drupal ökar konsultkostnaderna och konsultberoendet”

In Drupal, Featured, Nyheter, Open source PHP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström8 Comments

Den välkände upphandlingskonsulten Mattias Duma på Duma.nu har ett spännande uttalande på egna företagsbloggen:

Drupal sänker licenskostnaderna, men i många fall ökar konsultkostnaderna och beroendet av dessa. Konsulthack 1999 allover.

Mattias följer upp uttalandet genom att förtydliga att produkten i sig inte ger ökade kostnader, men de nytillkomna byråernas tillvägagångssätt i en majoritet av fallen ställer till det.

Det har lett till konsultnotor för att implementera och anpassa Drupal som överstiger kostnaden kunden skulle ha haft för motsvarande resultat med annat proprietärt eller open source system.

– Det är värt att notera hur mycket nya kostnader – utbildning, ny hosting, nya mallar, etc. – som webbyråerna triggar igång genom att sälja in Drupal. Precis som man sålde in sitt eget CMS/WCM-system back in the day, eller t.ex. EPiServer några år senare. Kunden stirrar sig blind på licenspengen när kostnaden och utmaningen ligger på allt det andra.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Singular Studios vinner UX och ID-uppdrag för Stim

Kommentarer

  1. Det bör i större projekt alltid tas in en andra byrå som säkerställer att projektet sker enligt drupalprojektets kodningsstandarder och principer så att man kan säkerställa det oberoende mellan leverantörer som är opensourcesystem som Drupals styrka.

  2. På vilket sätt minskar det konsultberoendet och kostnaderna för kund?

  3. Jag fattar inte ”- Det är värt att notera hur mycket nya kostnader – utbildning, ny hosting, nya mallar, etc. – som webbyråerna triggar igång genom att sälja in Drupal.”

    Gäller inte detta alla system eller är det bara med Drupal man behöver hosting, utbildning och sidmallar?

  4. Ja, anlitar man byråer som inte har kompetent personal så slutar det precis som vilket annat projekt i en jävla röra oavsett om man så använder Drupal, WordPress eller EpiServer. Eller vet herr Upphandlingskonsult något magiskt system som inte kräver konsulter eller mallar? Sluta snacka goja…

  5. I dagsläget är drupal-konsulter billigare per timme, så desto större projekt, desto mer sparar man på att välja Drupal mot tex Epi. En Episerver konsult kostar minst 1200kr/h på ett stabilt företag. En Drupal-konsult 900-1000kr. Detta kan såklart ändras. Licenskostander ligger på ca 100000 för Epi. Licenspengen används lämpligen till en retainer, som man med det billigare konsultkostnader blir i princip gratis första året jämfört med Epi.

  6. Det viktiga är väl mer vad man använder en timme till? Men håller med om att det finns en prisskillnad men priserna ligger inte på den nivån vare sig hos drupalkonsulter eller hos Episerverkonsulter. Det är bara att gå in på allabolag och räkna baklänges. Fast det blir ju svårt förstås med Drupalkonsulterna eftersom det bara finns ett livskraftigt bolag att jämföra Episerverkonsulterna med. Ta t ex NodeOne (drupal) och CloudNine (epi). Båda med en vinstmarginal på ca 5%. Jämför man intäkter per anställd och antar att man har en beläggning på 80% och att årsarbetstiden är 1700 timmar så får C9 ut 684 kr/timme och NodeOne ca 611/kr/timme. Givet C9 väsentligt högre lönekostnad och att det inryms licenser i intäkterna kan man anta att C9 är betydligt mer effektiva per timme. Man ska inte utgå från vad konsulter säger att de tar i timman utan vad de faktiskt får ut.

Leave a Comment