Optimizely spöar Salesforce och Oracle som DX-svit, färre väljer betala

In Adobe AEM, CXM, Drupal, E-handel, HCL Commerce, Liferay, Martech, Nyheter, Optimizely/Episerver, Oracle WebCenter Sites, Salesforce, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Mer eller mindre varenda Optimizely-anställd är euforisk under torsdagen efter att bolaget klättrat till en topplacering i senaste Forrester Wave™: Digital Experience Platforms 2023.

Som ledare delar man fortfarande ”vågen” med Adobe förvisso, men har ändå tagit placeringar på Salesforce samt Acquia. The Forrester Wave™: Digital Experience Platforms, Q3 2021 kom senast ut för två år sedan, då var det otippade Oracle i topp följda av Salesforce och därefter Adobe. Även då var förvisso Optimizely med i toppvågen. Det är noterbart i år hur den gråa färgen (se bild) redovisar aktörer som dragit tillbaka sina ”relationssatsningar” tillsammans med Forrester. Vilket direkt innebar viss regress i grafen, i förhållande till senaste mätningarna.

Det är fler bjässar som dragit tillbaka sin relation och sponsring. Och därmed möjlighet att i tillverkarens egna lokaler prata om utvalda kunder tillsammans med produktägare, CSM och key accounts. SAP med VD Christian Klein ska inte heller valt att förnyat sina relationer med Forrester inom just DXP-området 2023.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Red Wing Shoe Co. köper upp läderdoftande Centra och Sitoo av Rivercode, lämnar Salesforce

Optimizely ska fått genomgående höga generella betyg (Current Offering category) men främst inom bl a experience experimentation, AI / ML och content-hantering. Efter att välpolerade Optimizely One nu släpps inom kort vore det inte märkligt om de amerikanska analytikerna, givet fortgående relationer 2024, placerar Optimizely ännu högre i nästa DXP-genomgång. Den grafen vår vi troligtvis vänta på tills år 2025 i så fall.

Det är även noterbart att Salesforce med ett börsvärde på 243,65 miljarder dollar just nu anses vara en mindre spelare (sett till hur bolaget ritas upp) än t ex Sitecore och Optimizely.

I övrigt listas både Contentstack och Contentful i årets rapport, trots sin natur som inte alltid är att jämföra med en svitprodukt. ArcXP får vara med och Bloomreach, Sitecore och Acquia står kvar och skvalpar i ”strong performers” hyllan. Även Liferay och Crownpeak finns kvar, men i lägsta vågen. CoreMedia är enda aktören som försvunnit, trots att de har ”DXP” i sitt namn.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce eliminerade i årets Gartner DXP Magic Quadrant 2023

Oracles förra topplacering var väldigt otippad när den avslöjades 2021. Detta då det var hela fyra år sedan de var på en liknande plats inom en liknande mätning innan dess. Oracle ”tävlade” under 2021 med sin CX/DX produktsvit kallad Oracle Advertising and Customer Experience (CX) som då även var rätt nykomponerad.

Gartner har en egen Gartner Magic Quadrant för Digital Experience Platforms (DXP) som senaste kom ut 2022, den toppas av Adobe, därefter även här Optimizely och Acquia. Salesforce ligger lägre ned i Gartners modell. Vilka som betalar och inte framgår inte i Gartners modell.

Det finns även en ny Forrester Wave™: Content Management Systems Q3 2023 från sensommaren, där är det Adobe, Acquia och Optimizely i topp.