SvD.se och Aftonbladet.se pratar WordPress-krissajt med DN.se

In Nyheter, Polopoly Atex by MKSE.com Redaktion Martin Edenström9 Comments

Update: I kölvattnet av den omtalade DN.se/Polopoly-kraschen, där Björn Hedensjö nu gjort en full pudel, ifrågasätter representanter från IT-avdelningen hanteringen. Inte vilka som helst heller utan från IT-avdelningen hos största  konkurrenten Svenska Dagbladet.

Varför aktiverade inte DN.se en kris-, nöd-, panik-, light-, backup- eller alternativsajt under den fem timmar långa nedtiden?

SvD.se (Escenic CMS) avslöjas det (om det inte visat sig under någon av deras, mindre krascher?) att de har:

  • Två nivåers backup-sajter vid krash.
  1. Backupsajt – En statisk, cachad onsite sajtlösning som inte nyttjar någon databassajt. Den går tydligen varm relativt ofta. Besökarna märker inte av det.
  2. En Nödsajt. En sajt driftad offsite, långt ifrån den ordinära IT-miljön. Ett alster byggt på WordPress CMS (vanligt val vid ”nödsajt-framtagande” pga. enkel och lättförstålig administration).
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Realtid.se bygger e-handel, designar om och byter ut teknik. Kastar ut Drupal

Sedan visar det sig att Schibstedskollegan Aftonbladet.se’s (Escenic CMS) anser sig stå bakom idén med dessa två uppsättningar. De ska ha en ungefär likadan uppsättning själva. SvD.se ska tydligen fått denna uppsättning, presenterad och portad, av Aftonbladet IT.

I en kommentar får vi genom Ola Henriksson även veta att Schibstedskollegan Sydsvenskan varit inblandade i backup-tänket. De har även Akamai support, som TV4.

Kommentarer

  1. Pingback: Tweets that mention SvD.se och Aftonbladet.se pratar WordPress-krissajt med DN.se | Might Know Something Else -- Topsy.com

  2. Hej,
    ursprunget till backupsajten på WordPress kommer faktiskt från Sydsvenskan. Men vi har vidareutvecklat det och har en plan för olika scenarier av nedgång.

  3. Sydsvenskan kör numera via akamai så användarna i alla läger får en sajt, oavsett in backen rullar eller det, modell hämtad från tv4.

  4. SvD med 65 (hm) bloggar berättar följande om sin WordPress-flytt http://blog.svd.se/utvecklingsblogg/2011/01/11/sa-flyttade-vi-till-wordpress/: ”Handen på hjärtat så orsakade migreringen till WordPress en hel del huvudvärk. Ursprungligen var det tänkt att arbetet skulle ske i samarbete med ett konsultbolag men då de inte levde upp till våra krav slutade det med att vi gjorde hela arbetet själva. Jag tänkte här beskriva några av de problem vi hade i migreringen och hur vi löste dem.”

Leave a Comment